Doznajemo

U svibnju počinje gradnja hrvatske kapele u Betlehemu, oprema je Duvnjak

18.04.2022.
u 19:02

Radovi su bili odgođeni zbog pandemije koronavirusa i vrlo strogih mjera koje su bile na snazi u Izraelu. Vlada RH izdvojila je čak 3,3 milijuna kuna za ovaj projekt na Pastirskim poljima

Potkraj sljedećeg mjeseca počet će radovi izgradnje kapele hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu, a u sklopu tog obilježavanja bliskosti sa Svetom Zemljom bit će postavljen i kip svetoga Jeronima na brdu Sion, nedaleko od Jeruzalema. Doznaje to Večernji list BiH od organizatora hodočašća koje će se konačno realizirati jer je bilo odgođeno zbog problema s pandemijom koronavirusa i vrlo strogih mjera koje su imale izraelske vlasti.

Kip svetog Jeronima

Kardinal Josip Bozanić blagoslovio je 10. veljače 2020. godine na misi proslave Stepinčeva u zagrebačkoj katedrali temeljni kamen za hrvatsku kapelu koja će se graditi u Betlehemu. Ti bi radovi trebali početi 22. svibnja, kada će se postaviti temeljni kamen, a čemu će nazočiti vjerski i politički predstavnici iz Hrvatske, ali i BiH. Dan ranije, 21. svibnja, kip svetoga Jeronima, zaštitnika Dalmacije, kao dar Splitsko-dalmatinske županije Republici Izraelu, bit će postavljen u bazilici Usnuća Marijina na Sionu, brdu u okolici Jeruzalema. U Betlehemu će pak izniknuti kompleks sa šest kapela koje će se graditi na Pastirskim poljima, a jedna među njima bit će u čast hrvatskih svetaca i blaženika te Majke Božje od Kamenitih vrata. Kapela hrvatskih svetaca i blaženika trebala bi se sastojati od dvaju bogoslužnih prostora: kapele na otvorenom kapaciteta 111 sjedećih mjesta te zatvorenog prostora kapaciteta 200 sjedećih mjesta. Obje kapele imat će svoj oltar. Hrvatska kapela bit će najveća i dobit će središnje mjesto. U dogovoru s kustosom Svete Zemlje fra Francescom Pattonom i koordinatorom projekta gvardijanom samostana Svetog Spasitelja u Jeruzalemu fra Marcelom Arielom Cichinelliijem, predloženo je da materijali, a to su kamen, drvo, umjetnička djela stignu iz Hrvatske. Potvrdio je to nedavno fra Tomislav Glavnik iz Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca te je uključen u realizaciju projekta. Završni dojam ovom objektu dat će tomislavgradski kipar Ilija Skočibušić. On je izabran za uređenje hrvatske kapele u Betlehemu. Više je dana s fra Tomislavom Glavnikom i Mirkom Landekom proveo u Svetoj Zemlji, gdje su vodili intenzivne razgovore s jeruzalemskim franjevcima na čelu s gvardijanom i arhitektima oko dinamike radova.

Priprema u Tomislavgradu

- Oduševljen sam i velika mi je čast ostaviti svoj mali trag u Kristovoj domovini. Još sam pod jakim dojmovima, emocije su mi pomiješane jer sve je to za mene velika radost, ali i velika odgovornost - kazao je za TomislavNews Skočibušić. On će sve uraditi i pripremiti u Tomislavgradu, a onda ide na montažu u Betlehem. Hrvatska Vlada prošle je godine izdvojila 3,3 milijuna kuna za izgradnju kompleksa. Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je tom prigodom kako je Kustodija Svete Zemlje darovala teren u Betlehemu te da su za izgradnju hrvatske kapele izdane dozvole, a sredstva osigurana u državnom proračunu. - Izgradnja je procijenjena na 450 tisuća eura, unutrašnjost i inventar bit će obogaćeni umjetničkim djelima koja će darovati hrvatski umjetnici - rekao je ministar Gordan Grlić Radman.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije