Županijska razina vlasti pokazuje političku šarolikost

U središnjoj Bosni HDZ i SDA vjerojatno zajedno prave Vladu

29.01.2023.
u 14:33

I dok je ustroj vlasti bez SDA na federalnoj razini scenarij koji će se vrlo vjerojatno ostvariti u vremenu koje je pred nama, a na državnoj se već realizira kroz skorašnji izbor Vijeća ministara, situacija na županijskim razinama vlasti prilično je šarolika u političkom i koalicijskom smislu.

To posebice dolazi do izražaja u višenacionalnim županijama u kojima je izborni kapacitet stranaka takav da uvelike upućuje jednu stranku na drugu, a jedan od primjera je Srednjobosanska županija u kojoj su najveći broj hrvatskih odnosno bošnjačkih mandata osvojili HDZ - HNS i SDA.

Odnosi u Saboru

Naime, od ukupno 30 mandata u Saboru Srednjobosanske županije HDZ - HNS ima njih 9, a SDA 11, što je praktički i dovoljno za ostvarivanje dvotrećinske većine od 20 zastupnika, koliko je i po Ustavu potrebno za izglasavanje nove županijske Vlade. Logičan smjer političkih aktivnosti upravo je dogovor dviju navedenih grupacija, a kako doznajemo od dobro obaviještenih izvora, počeli su pregovori dviju stranaka posvećeni postizanju dogovora oko nove većine u Saboru, odnosno ustroja nove županijske Vlade. Međutim, doznajemo i kako SDA u ovom trenutku čeka rasplet situacije na višim razinama, onoj federalnoj i državnoj, te će se nakon toga znati i ishod pregovora. Ipak, s obzirom na izborni rezultat, najviše izgleda ipak ima scenarij prema kojemu će HDZ i SDA činiti novu većinu u Saboru, odnosno brojke su takve da se ovi politički subjekti teško mogu mimoići.

No, za Hrvate središnje Bosne od strateškog je značaja imati zajamčeno legitimno političko predstavljanje u ovoj županiji, jednoj od onih s posebnim režimom te prostoru koji se, uz HNŽ, smatra svojevrsnom političkom kralježnicom Federacije BiH.

Hrvati su ovdje i svojim rezultatom 2018. omogućili ono što Hrvati na nekim drugim prostorima, nažalost, nemaju, a to je da imaju institucionalnu zaštitu, prvenstveno unutar Vlade u kojoj imaju 5 od ukupno 9 ministara.

S obzirom na činjenicu prema kojoj su i SBŽ i Hercegovačko-neretvanska županija vezani u političkom, ali i svakom drugom smislu te uzimajući u obzir činjenicu da je na čelu županijske Vlade u HNŽ-u Hrvat, za očekivati je kako će u SBŽ-u Vladu predvoditi Bošnjak, no u tom slučaju Hrvati bi ponovno trebali dobiti jednak broj ministara, što je i jamac kako ih se neće, prilikom usvajanja odluka, preglasavati.

Nova Vlada

Kada je riječ o resorima u novoj Vladi, o tomu je rano govoriti, međutim, refleksije na kadrovsku križaljku svakako bi trebali imati detalji nekog budućeg dogovora HDZ-a s jedne i SDA s druge strane. U Srednjobosanskoj županiji to je zapravo i od ključnog značaja jer je riječ o nacionalno osjetljivom prostoru s velikim brojem nacionalno mješovitih sredina, a o stabilnoj političkoj situaciji, poznato je, ovisi i stabilizacija gospodarskih prilika. Takvo što je i presudno u vremenima inflacije, ali i moguće recesije. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?