gostujuća izložba

U Sinju gostuje Afrička zbirka Franjevačkog muzeja Tomislavgrad

19.02.2023.
u 19:57

Afrička zbirka Franjevačkog muzeja Tomislavgrad, kao gostujuća izložba, svečano je otvorena za posjetitelje u Muzeju Cetinske krajine u Sinju.

O gostujućoj izložbi Afričke zbirke koja je nastajala kroz proteklih 55 godina za vrijeme misionarskog djelovanja hercegovačkih franjevaca u DR Kongu, govorili su gvardijan Franjevačkog samostana u Tomislavgradu fra Bože Milić, arheolog Stipan Dilber koji je i kustos Franjevačkog muzeja iz Tomislavgrada  i knjižničar Franjevačke knjižnice u Tomislavgradu Vinko Šarac.

U Muzeju Cetinske krajine od subote pa kroz naredna tri mjeseca bit će izloženi predmeti naroda Luba iz DR Konga, koji su ujedno i najveća etnička domorodačka grupa koja naseljava južni i centralni dio DR Kongo.

"Među predmetima na izložbi, nalaze se brojne skulpture koje simboliziraju pretke naroda Luba, veoma atraktivni predmeti od bjelokosti i malahita, zatim premeti svakodnevne uporabe, tradicijska glazbala, predmeti za magijske obrede, figure životinja, liturgijski premeti i brojni drugi", kazao je Feni kustos  Dilber.

Među najzanimljivijim predmetima, koje će posjetitelji Muzeja Cetinske krajine moći vidjeti, nadodaje kustos, su tradicionalne maske koje po vjerovanju naroda Luba, imaju svoju duhovnu povezanost s predcima i prirodom te koža pitona duga 8 metara.

"Svi ovi predmeti svojom raznolikošću, posebnošću i egzotičnim izgledom plijene pozornost i izazivaju divljenje promatrača. Oni isto tako predstavljaju neprocjenjivu vrijednost i bogatstvo našeg muzeja, a i cijele BiH", ističe Dilber.

Pozdravne riječi dobrodošlice gostima iz Tomislavgrada uputila je ravnateljica Muzeja Cetinske krajine Darija Domazet koja je izrazila zadovoljstvo i čast što je u Sinju otvorena izložba Afričke zbirke iz Franjevačkog muzeja "fra Jozo Križić" Tomislavgrad najavivši nastavak suradnje između ovih kulturnih ustanova. 

Inače, prošlog tjedna Muzej Cetinske krajine predstavio je u Franjevačkom muzeju u Tomislavgradu izložbu pod nazivom "Didi s Kamešnice – Pokladni običaji podkamešničkih sela".

Radi se o izložbi koja prikazuje pokladne običaje potkamešničkog dijela Cetinske krajine, a prije otvaranja izložbe vesela i šarena družina "Didi s Kamešnice" u živopisnim nošnjama, prošetala je ulicama Tomislavgrada.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?