analiza

U RS-u svega 4,31 posto žena kandidatkinja za načelnike/gradonačelnike

liste
05.09.2016.
u 13:24

U Republici Srpskoj u 64 izborne jedinice zastupljenost žena na kandidatskim listama je 41,53 posto, čime je ispoštovana zakonska obveza, ali je samo 12,6 posto žena nositeljica kandidatskih lista, pokazala je analiza Centra za jednakost i ravnopravnost spolova RS-a (Gender centar).

Za najvišu dužnost izvršne vlasti na lokalnoj razini u RS-u, za načelnike općina (58 općina) i gradonačelnike (šest gradova) predloženo je 209 kandidata, od kojih je 200 muškaraca i devet žena, odnosno žene su zastupljene u postotku 4,31 posto, prenosi Fena. 

Iz rezultata analize Gender centra može se zaključiti da se najupečljativiji disbalans odnosa muškaraca i žena vidi na kandidatskim listama za načelnike/gradonačelnike, odnosno, gdje ne postoji zakonska obveza kandidiranja manje zastupljenog spola, u ovom slučaju žena.

Od 2008. godine, u skladu s izbornim ciklusima, Gender centar na cijelom teritoriju Republike Srpske provodi kampanju „Biraj ravnopravno“, čiji je cilj podizanje povećanje sudjelovanja žena u političkom i javnom životu, na mjestima odlučivanja i upravljanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?