Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

U posljednjih nekoliko godina iz Brčkog otišlo oko 3.500 mladih

"Kada društvo ostaje bez stanovništva ne piše mu se dobro bez obzira na entitet, naciju i slično", kazao je Stevanović.
05. srpnja 2019. u 16:29 0 komentara 140 prikaza
Brčko:

U okviru manifestacije "1. Susreti mladih Brčko distrikta BiH", u petak je održana konferencija za mlade pod nazivom "Pokreni i promijeni". Na panel raspravi otvorene su razne teme poput obrazovanja i tržišta rada, mladih i zapošljavanja, omladinskog poduzetništva, aktivizma pa sve do gorućeg pitanja odlaska mladih.

Također, izneseni su i obrađeni statistički podaci koje su prikupili članovi Vijeća mladih Brčko distrikta BiH, a koji nude odgovore vezane za probleme i potrebe mladih u Distriktu.

Konferenciju je svečano otvorio gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić koji je rekao kako se nada da će konferencija dati pozitivne rezultate i da će nakon panel rasprave biti predložena određena rješenja lokalnim institucijama vlasti koja će biti jedna od parametara u kreiranju politika.

"Ono što bi trebali omogućiti mladima je da realiziraju svoje ideje kako bi i ostajali na ovim područjima. Također, Zakon o mladima predviđa i donošenje strategije tako da će ona sasvim sigurno, na određeni način biti usklađena i s entitetskim strategijama, odnosno na razini BiH. Mislim da su problemi mladih i u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Distriktu identični i odgovor na te izazove treba biti identičan", kazao je Milić.

Tea Ružić iz Vijeća mladih Brčko distrikta BiH istaknula je da se svi u regiji susreću s odlaskom mladih i podsjetila kako iz Distrikta odlaze i obitelji koje imaju solidna novčana primanja.

"Nažalost, oko 3.500 mladih otišlo je iz Distrikta u posljednjih nekoliko godina i zabrinjavajuće je da Distrikt prednjači od ostalih u tom broju. Upravo ovo je jedan od razloga i motiva zbog čega smo organizirali Susret mladih. Smatramo da Brčko nema toliki razlog zbog kojeg veliki broj mladih odlazi", kazala je Ružić.

Sudionik današnje konferencije bio je i student 4. godine Pravnog fakulteta u Splitu Josip Perkušić koji je na osnovu svog iskustva kazao da uvijek ima mjesta za napredak kada su u pitanju mladi i da treba djelovati prema boljim promjenama, a isto tako ističe kako takav stav trebaju imati mladi u Brčkom, ali i cijeloj BiH.

Predsjednik UO Omladinskog saveza Republike Srpske Nebojša Stevanović istaknuo je kako je potrebno što prije zaustaviti trend odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine.

"Trend odlaska mladih je problem. Jedan od preduvjeta da ne odlaze je da se povećaju plaće kako bi ostali ovdje i formirali obitelji. Kada društvo ostaje bez stanovništva ne piše mu se dobro bez obzira na entitet, naciju i slično", kazao je Stevanović.

Osim predstavnika udruga, gospodarstvenika i građana konferenciji su nazočili i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Brčko distrikta BiH.

Inače, Susreti mladih održavaju se u organizaciji Vijeća mladih Brčko distrikta BiH te uz potporu Vlade Brčko distrikta BiH, a trajat će do subote, 6. srpnja. Osim radnog dijela planirano je i druženje omladine na izletištu "Ficibajer" kao i plovidba rijekom Savom, priopćeno je iz Ureda gradonačelnika Brčko distrikta BiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.