Nakon porasta broja zaraženih

U Pekingu uvedene restrikcije zbog ponovnog izbijanja zaraze

17.06.2020.
u 08:39

U Pekingu su ponovo uvedene  restrikcije zbog porasta broja oboljelih i ponovnog izbijanja virusa COVID-19, a stanovnicima u 27 kvartova u kineskoj prijestonici zabranjeno je da ih napuštaju.

Kineska prijestonica u srijedu je otkazala više od 60 posto komercijalnih letova i podigla nivo uzbune uslijed nove epidemije koronavirusa, izvijestili su državni mediji.

Internetska stranica Global Timesa Komunističke partije navela je da je od srijede od 9 sati ukupno 1.255 letova do i iz Pekinga otkazano.

Peking je poduzeo i niz mjera za ograničavanje putovanja, posebno za one koji dolaze iz okruga u kojima su otkriveni novi slučajevi koronavirusa.

Peking je u osnovi iskorijenio lokalne prijenose, ali posljednjih dana je potvrđeno ukupno 137 novih slučajeva.

Grad je u srijedu povećao nivo upozorenja s trećeg na drugi stepen, što je dovelo do ukidanja nastave, obustave planova za potpuno otvaranje, te  vraćanje mjere obaveznog fizičkog distanciranja.

Prema službenoj internetskoj stranici Peking Daily-a, broj uzlijetanja i slijetanja u zračnu luku 10. lipnja bio je 901, a za danas je objavljeno 500 letova.

U Pekingu je uvedena mjera da građani koji žele da napuste grad moraju da urade test na virus, prenosi BBC.

Prije ovog ponovnog izbijanja virusa, Peking je bio 57 dana bez ijednog novog slučaja, a novi val se povezuje sa   veleprodajnom tržnicom Xinfadi,  u pekinškom okrugu Fengtai, koja isporučuje 80 posto voća, povrća i mesa.

Otkazana je i nastava u osnovnim i srednjim školama i fakultetima, kao i sportske utakmice, zatvoreni su bazeni i teretane.

Putevi su i dalje otvoreni, kao i kompanije i fabrike.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?