sjednica

U parlamentu BiH traje rasprava o zakonu Borjane Krišto o povećanju plaća vojnicima

21.03.2018.
u 16:30

Danas je u drugom čitanju na dnevnom redu sjednice ZD PS BiH zakon o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine. Zakonom koji je u proceduru uputila predsjedateljica ZD PS BiH Borjana Krišto planirano je uvećanje koeficijenata za 7126 vojnika i dočasnika. Ovim povećanjem poboljšat će se status najugroženijih kategorija u Oružanim snagama BiH a obzirom da vojnici imaju prosječnu plaću od 655 KM. 

Krišto je naglasila da „u okviru zakonskih mogućnosti postoji prostor za povećanje plaća“ te da je „osim poboljšanja statusa vojnika nužno ovakvim mjerama doprinjeti suzbijanju pojave da veliki broj vojnika napušta Oružane snage BiH.“ 

Ono što je zanimljivo je da je ovaj zakon naišao na brojne otpore unutar parlamenta, tako smo imali priliku čuti negodovanje od strane DF-ove zastupnice Maje Gasal-Vražalice koja i u prvom čitanju nije podržala navedeni zakon te ga je ocijenila populističkim kao i gospodin Zaim Backović, zanemarujući činjenicu da je Krišto još u studenom u sklopu konferencije „Aktualno stanje u sektoru obrane i sigurnosti BiH“ predložila povećanje plaća djelatnim vojnim osobama kao i produženje vojnog roka sa 35 na 40 godina. 
Posebno glasan u protivljenju zakonu bio je i Zaim Backović što čudi uzimajući u obzir činjenicu da je boračka populacija bila važna tema njegove prošle kampanje. 

Kulminacija rasprave bila je isfrustrirana reakcija DF-ove zastupnice Gasal-Vražalica koja je zaprijetila traženjem pauze u ime kluba Demokratske fronte po svakoj od točaka u cilju opstrukcije usvajanja zakona. 

Zanimljiva je bila i namjerna ili nenamjerna omaška također DF-ove Hanke Vajzović čije izlaganje je uslijedilo a koja je na početku izlaganja kazala „želim replicirati ili evo ispraviti krivi narod......navod uvažene Predsjedateljice Krišto...“

Također određeni zastupnici iz Republike Srpske izrazili su sumnje u mogućnost provedbe zakona obzirom da navedeno povećanje plaća zahtijeva financijska sredstva u iznosu većem od 9 milijuna KM. 

Krišto je kao predlagateljica naglasila da je usvajanje ovog zakona nužno bez obzira na negodovanja i na način na koji će se sredstva osigurati te je povećanje plaća vojnicima prioritet zbog njihovog trenutnog statusa koji je neizdrživ. „Vojnici nisu kategorija na kojima treba ostvarivati daljnje uštede nego ih naprotiv treba zasluženo platiti i dostojno vrednovati njihov rad te im omogućiti sve uvjete za obavljanje njihove odgovorne dužnosti“ kazala je Krišto te naglasila da „ako želimo podržati zakon naći ćemo sto načina na koji to možemo uraditi ali ako neki ne žele ovaj zakon onda će naći sto izlika zbog kojih ga neće podržati.“

Dali će navedeni zakon dobiti podršku i time se poboljšati uvjeti za djelatne vojne osobe ostaje nam vidjeti do kraja sjednice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?