mostar

U Mostaru otvoren Centar za kompetenciju koordinatnog mjerenja

22.10.2019.
u 14:35

Na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru u utorak je otvoren Centar za kompetenciju koordinatnog mjerenja (CMM), koji će osigurati međunarodno priznate usluge kalibracije i ispitivanja.

Centar će pružiti i nove mogućnosti za obrazovanje, nove usluge za industriju, kao i napredno istraživanje u polju kontrole kvalitete proizvoda.

Po riječima dekana Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike Željka Stojkića, riječ je o dugotrajnom projektu koji traje već pet godina i u kojem su partneri Vijeće ministara BiH, Vlada Republike Slovenije, firma Lotrič i mostarsko sveučilište, odnosno Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike.

Naglasio je kako je Vijeće ministara BiH podržalo projekt sa 110.000 eura te da će novootvoreni laboratorij imati izniman značaj za studente, ali i za bh. gospodarstvenike.

- Ovaj laboratorij omogućuju i našim poduzećima i našim studentima da uđemo u svijet mjeriteljstva, a mjeriteljstvo je nešto što garantira sigurnost proizvoda, što omogućuje da naše proizvode možemo što lakše izvesti u inozemstvo te da naši studenti mogu naučiti iz područja mjeriteljstva od naših partnera - ocijenio je Stojkić.

Poručio je kako je u projekt uloženo dosta rada, ali da će trebati još mnogo truda kako bi se postigao željeni cilj, a to je, kako je kazao, pružanje usluga lokalnim poduzećima kako bi svoje proizvode mogli lakše izvoziti u inozemstvo, kao i osiguravanje vrhunsku edukacije za mostarske studente.

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i riznice Vjekoslav Bevanda ocijenio je kako će se značaj ovog projekta, kao i novootvorenog laboratorija najbolje pokazati u budućnosti.

- Ovo je korak ka Europi i ka svijetu, a najveći doprinos dat će studentima strojarstva i gospodarstvenicima koji će imati priliku koristiti blagodati ovoga centra - poručio je zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH.

Veleposlanica Slovenije u BiH Zorica Bukinac naglasila je kako je Centar za kompetenciju koordinatnog mjerenja rezultat suradnje Republike Slovenije i Bosne i Hercegovine, napomenuvši kako je u okviru ovog projekta, čija je vrijednost oko 510.000 eura, Slovenija osigurala 330.000 eura, zajedno s Organizacijom Ujedinjenih naroda za industrijski razvoj i Fakultetom strojarstva.

- Značaj ovog laboratorija je podrška internacionalizaciji bh. privrede i industrije, kako bi mogla da stupa na europska i druga globalna tržišta. Krajnji cilj su radna mjesta, uspješna industrija i visoka tehnologija za bh. privredu - poručila je slovenska veleposlanica.

Po riječima rektora Sveučilišta u Mostaru Zorana Tomića, ovaj projekt je nastavak projekta "tvornice učenje", čiji je cilj razvijanja novih mogućnosti i novih inovacija koji trebaju poslužiti studentima za razvijanje konkurentnih studijskih programa, za transfer znanja, ali i laboratorijski rad.

- Ovaj projekt nas približava standardima Europske unije i on će, pored Sveučilišta kroz nastavne aktivnosti, kroz istraživanja i kroz transfer znanja, biti od koristi društvenoj zajednici i bh. gospodarstvu - naglasio je rektor Tomića.

Direktor firme "Lotrič Meroslovlje" Marko Lotrič zahvalio je svim partnerima u projektu te poručio kako će postavljeni laboratorijski centar na području Mostara, ali i Bosne i Hercegovine u cjelini zasigurno doprinijeti izvozu u zemlje Europsku uniju i dalje.

Centar za kompetencije koordinatnog mjerenja uspostavljen je kroz projekt "Jačanje sustava kvalitete tehnoloških i industrijskih proizvoda i usluga u Bosni i Hercegovini: Centar za kompetencije koordinatnog mjerenja".

Pogledajte VIDEO

Preuzmite VIDEO

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?