borba protiv droge

U Livnu predstavljen regionalni projekt “Biram oporavak”

25.04.2018.
u 11:52

Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije (HBŽ), u suradnji s udrugom “Proslavi oporavak” iz Sarajeva, održalo je u Livnu multisektorski sastanak na kojem je predstavljen trogodišnji regionalni projekt “Biram oporavak” o problemima ovisnosti, s naglaskom na osobe iz manjih sredina.

Bivši ovisnici

Sastanku su, uz organizatore i resornu ministricu Vasiliju Broćetu, nazočili i predstavnici centara za socijalni rad, predstavnici zdravstvenih organizacija, predstavnici MUP-a, sudske vlasti, prosvjetnih institucija i drugi koji su izravno ili neizravno vezani uz tu problematiku. Nevladinu organizaciju “Proslavi oporavak” osnovali su 2008. godine bivši ovisnici koji su uočili problematiku resocijalizacije i sveopćeg problema ovisnosti te na osnovi osobnog iskustva i saznanja pokrenuli udrugu. U godinama djelovanja više od 1000 ovisnika i njihovih obitelji prošlo je kroz neke vrste savjetovanja, samopomoći ili podrške pri resocijalizaciji u društvo. Njezini članovi predstavili su trogodišnji regionalni projekt “Biram oporavak” koji će do kraja 2019. biti realiziran u BiH, Srbiji i Crnoj Gori, a sve u suradnji sa Svjetskom federacijom protiv droge (WFAD). Predsjednik udruge “Proslavi oporavak” Borislav Goić kazao je kako je cilj ovakvih multisektorskih sastanaka upoznati se s akterima koji na izravan ili neizravan način imaju veze s ovisnicima ili njihovim obiteljima.

- Namjera nam je uključiti ih u projekt kako bi se osobe iz Hercegbosanske županije s tim problemom mogle njima obratiti za pomoć - kazao je Goić te dodao kako je dio strategije ponajviše orijentiran prema resocijalizaciji ovisnika nakon liječenja. Jedna od glavnih projektnih aktivnosti je uspostavljena besplatna i anonimna telefonska linija 0800-28000 te besplatno savjetovanje vezano uz problematiku zloupotrebe droga.

Telefonska linija

Ta telefonska linija je, istaknuo je Goić, uspostavljena upravo kako bi ljudi koji su u problemu ovisnosti ili njihove obitelji mogli dobiti upute kako reagirati i što napraviti u danoj situaciji.

Ministrica Broćeta istaknula je kako je Udruga kontaktirala Vladu i ponudila suradnju, što su objeručke prihvatili jer pošast droge prisutna je svugdje, pa i u HBŽ-u.

- Svjesni smo tog problema, ne želimo zatvarati oči i uključili smo sve institucije, pa i srednje i osnovne škole, jer, nažalost, dobna granica ovisnika sve je niža - kazala je Broćeta.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?