ZANIMLJIVI PODACI

U kojoj dobi mladi u Europi napuštaju domove svojih roditelja: BiH je među najstarijim

27.03.2023.
u 15:22

Zanimljiva mapa podijeljena na Instagramu i TikToku prikazuje prosječnu dob ljudi u kojoj napuštaju dom svojih roditelja, a za BiH je to dob od 30 godina.

Najviše godina kad napuštaju dom roditelja imaju Crnogorci, a prosječna dob iznosi 33 godine prema spomenutoj mapi. U suprotnosti s Crnom Gorom, najranije se osamostaljuju Šveđani i to sa 17 godina u prosjeku.

Kada se radi o Bosni i Hercegovini prosjek godina u kojima napuštaju dom svojih roditelja iznosi 30, a isti prosjek godina važi za Italiju i Portugal.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by RH or JH (@ishowgeography)

 

Uzevši u obzir podatke za ostale zemlje Europe, BiH spada među zemlje na vrhu liste - odnosno one u kojima mladi najkasnije napuštaju roditelje. Ispred su samo Hrvatska i Crna Gora.

Govoreći o zemljama Balkana - u Hrvatskoj je prosjek godina za osamostaljivanje 32, Srbiji 29, a Albanija, Makedonija, Grčka i Bugarska imaju istu prosječnu dob - 28 godina.

Među državama u kojima mladi najranije napuštaju dom roditelja su prethodno spomenuta Švedska s prosjekom od 17 godina, slijede Norveška s 20, Danska s 21, Finska s 22, Potom Belgija, Island i Estonija s 23.

Komentara 1

IJ
I ja tebi
19:54 27.03.2023.

Ma nije to baš tako. I u Švedskoj nemožeš iznajmiti stan ako nisu punoljetan i ako nemaš stalno posao. Neznam odakle je ta statistika a znam da nije točna.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije