Naslovnica Vijesti

U Federaciji BiH dvije nove upravne takse

07. prosinca 2017. u 18:53 0 komentara 377 prikaza
Foto: Fena

Dvije nove upravne takse bit će uvedene u Federaciji BiH osmog dana od objave Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o federalnim upravnim taksama i tarifi federalnih upravnih taksi u Službenim novinama Federacije BiH.

To je taksa za rješenje o prijemu državljanstva za osobe koja imaju status izbjeglice, koja iznosi 100 KM.

Druga je taksa za posebnu suglasnost za obavljanje poslova fizičke zaštite novčanih riznica, praćenje, osiguranje prijevoza novca i prijevoza novca, vrijednosnih papira i dragocjenosti, poslove zaštite pravnih osoba u čijoj strukturi kapitala Federacija ima vlasnički udio, kao i pravnih osoba koje proizvode, rabe i skladište radioaktivne tvari, eksploziv, nuklearno gorivo i otpatke te za ljude i okoliš druge opasne i štetne tvari, koja iznosi 30 KM.

Dodatno, ukida se plaćanje porezne takse za uvjerenje o stanju poreskih obaveza u iznosu od 15 KM, što omogućava lakši i jeftiniji pristup informacijama o stanju poreznih obaveza za podnositelje zahtjeva.

Ovo je omogućeno nakon što je danas na izvanrednoj sjednici Dom naroda, a ranije Zastupnički dom Federalnog parlamenta odobrio zakonske izmjene i dopune, koje je bilo potrebno izvršiti jer je od početka primjene Zakona od 1998. do danas došlo do značajnih organizacijskih promjena koje se odnose na ministarstva, kao i nadležnosti za izdavanja određenih spisa.

Zato su urađena i potrebna usuglašavanja iznosa takse iz nadležnosti Federalnog ministarstva unutarnjih poslova.

Došlo je do usklađivanja takse za sticanje državljanstva stranih državljana koji imaju priznat status izbjeglica u BiH sa iznosom u Republici Srpskoj i uvođenje plaćanja takse za posebnu suglasnost iz člana 26. Zakona o agencijama i unutarnjim službama za zaštitu ljudi i imovine.

Izvanredna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH je usvajanjem navedenih zakonskih izmjena završena. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.