Rezultati rada Agencije pokazali:

U FBiH oduzeta nelegalno stečena imovina vrijedna oko 25 milijuna maraka

15.12.2017.
u 16:00

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom, koja je počela raditi prije dvije godine, polako, ali sigurno staje na svoje noge, a već se naziru i rezultati njezina rada, piše Večernji list BiH. Iz Agencije ističu kako je trenutačna vrijednost privremeno oduzete imovine oko 25 milijuna KM. Podsjećanja radi, Zakon o oduzimanju nezakonito stečene imovine kaznenim djelom u Federaciji BiH počeo se primjenjivati u rujnu 2014. godine, a tim zakonom je, uz ostalo, predviđeno i osnivanje institucije za upravljanje oduzetom imovinom. Agencija je počela raditi godinu poslije, ali još uvijek nije postala operativna u pravom smislu te riječi.

Naime, trenutačno su u fazi završne radnje vezane uz podnošenje prijedloga za izmjene i dopune zakona kojim će biti regulirano kako i kome će se uplaćivati oduzeta imovina. 

Dvije vrste oduzete imovine

Prema trenutačnoj regulativi, trajno oduzeta imovina, odnosno sva sredstva koja se dobiju prodajom ili iznajmljivanjem, postaju vlasništvo Federacije BiH. To se uplaćuje u proračun Federacije na stavku primjena Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine kaznenim djelom. Propisane su dvije vrste privremenog oduzimanja, a od početka 2017. godine Agencija je preuzela i jednu i drugu vrstu upravljanja i do sada ima imovine u vrijednosti blizu 20 milijuna maraka.

Prvi način privremenog oduzimanja imovine je da sud blokira imovinu, kada određene bilješke u različitim registrima imovine, u zemljišno-knjižnim uredima, registrima vrijednosnih papira ili registrima motornih vozila, odrede mjere zabrane, odnosno mjere osiguranja da se ta imovina ne bi prenosila na nekog drugog, da ne bi bila prodana. U tom slučaju je vlasnik i dalje u posjedu imovine, ali s njom ne može ništa uraditi, osim koristiti je. Druga vrsta oduzimanja je klasično oduzimanje, privremeno, kada sud donese odluku da se oduzima određena pokretnina ili nekretnina i kada se to povjeri Agenciji na čuvanje i upravljanje u skladu s važećim modalitetima koji su propisani zakonom.

Otkako je Agencija postala operativna, preuzela je 29 kaznenih predmeta u Federaciji BiH, gdje ima mjera oduzimanja. Velika većina je privremenog oduzimanja. Pojavili su se različiti oblici imovine, od gospodarskih subjekata, hotela, benzinskih crpki, studentskog doma, skupocjenih nekretnina izdanih pod zakup, do skupocjenih vozila, dionica i gotovine. Također postoji određen broj trajno oduzete imovine, a to je imovina koju je sud oduzeo presudom koja je postala pravomoćna. 

Pet presuda do sada

U tim slučajevima Agencija je ta koja upravlja takvom imovinom. Do sada je bilo građevinskog materijala, građevinskih strojeva i gotovine. Trenutačno postoji pet presuda koje su upućene prema Federalnom pravobraniteljstvu na izvršenje te jedna presudu na “čekanju”, čija je vrijednosti veća od 800 tisuća maraka. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?