kad iz kamena nikne kamen...

U dvorištu gradi rodno selo

12.12.2018.
u 19:20

Krš i tvrdi hercegovački kamen mnoge su natjerali da svoje bolje sutra potraže u većim sredinama i gradovima. Za one koji su ostali u ljutom hercegovačkom kamenu, upravo je taj isti rujan kamen simbol opstanka i prepoznatljivosti. I dok jedni kuće grade u betonu, Dragan Mikulić Jukić maketu rodnog sela s posebno istaknutom djedovom i očevom kućom te crkvom odlučio je izgraditi u dvorištu svoje kuće u Kočerinu pokraj Širokog Brijega, piše 24sata.hr.

Još će se raditi

Za rad, koji još nije gotov, ovom Širokobriježaninu bilo je potrebno punih pet godina. - Cijelu sam godinu od kamenčića rujan kamena klesao i gradio samo crkvu. Svaki ovaj kamenčić, svaka ova minijaturna vacada, luk, rukom su klesani. I kad baš pomisliš da si gotov i da ćeš lijepo isklesani četvrtasti kamen ugraditi u pročelje crkve, on ti pod rukom pukne. I onda ponovno... Sto puta su mi moji ukućani govorili da odustanem, ali ja nisam i neću dok sve ne zgotovim - priča Dragan Mikulić.

Njegova crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije ima rasvjetu, vitraje i sve je to sam osmislio i uradio do u detalje kako bi doista bila prava replika prekrasne širokobriješke crkve, simbola tog jedinog grada u Zapadnohercegovačkoj županiji. Identičnu kopiju svoje rodne kuće Dragan je prenio u svoje dvorište. - Onda sam došao na ideju da izradim i djedovu kuću u kojoj mi je otac rođen. Zato mi danas supruga zna kroz šalu dobaciti kako bi bilo najbolje da joj i svekra i svekrvu u kamenu isklešem pa da ima sve u dvorištu i da ne mora u selo do njih - kroz smijeh će Dragan, dobacujući kako zna da će se ona sada ljutiti na njegovu šalu, “k’o prava Dalmatinka”. Zašto uz sve kuće koje je u kamenu isklesao stoji i mlinica iz koje lagano žubori voda kad u njegovu selu nema vode, Dragan ima spreman odgovor.

Kad se rodiš prvo vidiš kamen

- Kod nas u ovom kraju je uvijek bilo vina i hercegovačke škije, ali vode ni za lijek, zato sam želio da mi voda žubori iz mlinice. Sjećam se kad nas je majka upozoravala da vodu treba čuvati. Tri krave, a jedna čatrnja. Trebalo je najprije živinu napojiti, a nama tek dati za napiti se. I zato smo uvijek bili željni i žedni vode na tvrdom kamenu, a kamena nismo jer gdje god se okreneš samo tvrdi rujan kamen. Znate kako se ovdje kaže, kad se dijete ovdje rodi, uz majčine grudi najprije ugleda kamen - priča Dragan za 24sata i dodaje da će mu za sve što planira trebati još godina dana. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije