Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

U četvrtak se otvara most Svilaj i novi granični prijelaz s Hrvatskom

27. rujna 2021. u 16:27 0 komentara 2206 prikaza

Granični prijelaz Svilaj se otvara u četvrtak, 30. rujna od 9 sati i prema privremenoj odluci bit će međunarodni prijelaz za promet putnika.

Vrijednost radova iznosi 18,7 milijuna KM sa PDV-om, a kompleks novog graničnog prijelaza je na površini od 103.000 kvadratnih metara.
Na novom graničnom prijelazu je posebno odvojen putnički od teretnog prometa, ima četiri traka na ulazu u BiH i tri traka na izlazu iz BiH.

U sklopu novog graničnog prijelaza su sagrađeni objekti za smještaj službenika Uprave za neizravno oporezivanje, Granične policije BiH i inspekcijskih službi, te objekt za smještaj špeditera i banke.

Prijelaz ima i zaseban energetski blok, poseban objekat za detaljan pregled vozila, kolske vage i veliku nadstrešnicu.

Radove na terenu je izvodio konzorcij tvrtki Niskogradnja d.o.o. Laktaši, Alfa Term d.o.o. Mostar i Tehton d.o.o. Banja Luka.

Most Svilaj koji će također svečano biti otvoren u 14 sati ima dužinu od 660 metara, a ukupna širina mosta iznosi 29 m. Za svaki smjer predviđena su po tri vozna traka širine 3,50 m, bez zaustavnog traka sa zaštitnim prometnim pojasevima od 0,5 m sa obje strane, te betonska monolitna pješačka staza širine 0,75 metara.

Iako je prvobitno planirano da radovi budu završeni za dvije godine, rok je pomjeren, a izgradnja mosta uvjetovala je i izgradnju novog graničnog prijelaza te izgradnju nastavka autoceste koja bi povezala dionicu Odžak - Svilaj s novim graničnim prijelazom.

Vrijednost radova na mostu iznosila je više od 44 milijuna KM.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.