DRAMA U SARAJEVU

U bolnicama nema vode, djeca u škole nose vlažne maramice, liječnici strahuju od epidemija

25.10.2017.
u 14:30

Sarajlije su mjesecima bez vode. Situacija je svakim danom sve kritičnija, piše Večernji list BiH. Građani glavnog grada BiH kucaju na vrata županijskih vlasti, Vodovoda..., traže odgovore i rješenja, ali njih još nema. Vode nema ni za piće ni za osnovne higijenske potrebe.

Alarmantna situacija

Kako su problemi eskalirali, a građani revoltirani, pokazuje i status u grupi “Vodoobrana Sarajeva” na Facebooku. Rodilja koja leži u rodilištu Jezero ogorčena je zbog stanja u koje su dovedene žene koje su rodile u bolnici, i to u 21. stoljeću. Ne mogu se okupati. - Ja sam u rodilištu Jezero, nema vode, a velik je broj žena koje su rodile. Razmišljam, nakon poroda ću u kupaonicu, istuširati se pa se presvući, zato se i ponese torba puna stvari. U kupaonici iznenađenje! Nema vode! Srećom, jedna od stavki koje moraš ponijeti u bolnicu su vlažne maramice. Ode veliko pakiranje u sekundi - napisala je. Komentari nisu izostali. Dok pojedinci mami čestitaju na rođenju bebe, nisu rijetki ni oni koji osuđuju takvo stanje - bez vode u bolnici. Dakako, ova ogorčena majka spomenula je u svom komentaru vlažne maramice koje su, nažalost, u Sarajevu postale i sastavni dio opreme za djecu koja idu u školu. U mnogim školama nestaje vode, a djeca moraju vlažnim maramicama brisati ruke kako bi se izbjegle epidemije i zaraze. Stoga ne čudi što je Zavod za javno zdravstvo Sarajevske županije izdao preporuke zbog dnevnih redukcija vode, a koje povećavaju rizik od pojave i širenja zaraznih oboljenja. Tom riziku su najviše izložene najosjetljivije skupine - djeca u vrtićima, učenici u školama... U preporukama se navodi kako moguće rizike zbog uvođenja dnevne redukcije vode treba pokušati nadići ili bar smanjiti zajedničkim djelovanjem zaposlenika u školama i vrtićima, roditelja i djece.

- Škole i vrtići trebali bi osigurati zalihe vode koje bi se koristile u razdoblju redukcije vode, u školama i vrtićima trebalo bi, koliko je moguće, pomaknuti aktivnosti na razdoblje kada ima vode. Potrebno je vršiti pojačan nadzor nad upotrebom toaleta, održavanje higijene u njima trebalo bi vršiti pojačano, prije i poslije dnevne redukcije vode, a jelo u školama ograničiti na razdoblje velikog odmora te u prvoj i u drugoj smjeni, kada je opskrba vodom uredna - navodi se u preporukama. Roditeljima se savjetuje da djeca ponesu od kuće vodu za piće i vlažne maramice, po mogućnosti s dezinfekcijskim sredstvom. - Svaki dan djetetu u torbu stavim dvije boce vode. Jednu da može prati ruke i drugu za piti. Nosi maramice i sredstvo za dezinfekciju. Jednu posebnu vrećicu nosi u ruksaku i uz onako teške knjige. Tako i drugi roditelji rade. I uz sve to, brinem se da mi se dijete ne razboli i dobije neku zarazu - kazala nam je majka dječaka koji ide u 4. razred. Mnogi tvrde kako ovakva situacija s vodom nije bila ni tijekom rata. - Proveo sam rat u Sarajevu, i tada smo znali kada će doći voda, kada možemo računati da je ima. Tada smo hodali s bocama i kantama kao sada. Ne mogu vjerovati da se ovo ne može riješiti - kazao nam je Mustafa K., stanovnik Sarajeva, u čijem naselju mjesecima nema vode. - Nitko nam više ne dolazi u goste, kako će doći kada ne mogu u stanu ni ruke oprati - dodao je Mustafa. Liječnici u sarajevskim bolnicama također apeliraju na nadležne da se problem riješi jer bi posljedice mogle biti katastrofalne. Zaraze se posebno mogu širiti i može se pojaviti epidemija ako ovako stanje potraje. Prodavačica u trgovini rekla nam je kako dnevno najviše prodaju bidone vode od 5 litara te sve druge vrste vode u bocama. Kako će i kada vlasti u SŽ-u riješiti problem vodoopskrbe, pitaju se svi građani glavnog grada BiH koji se već više od dvije godine bore s noćnim i mjesecima s dnevnim redukcijama vode.

Regionalna vijest

Prema službenim informacijama iz Vodovoda u glavnu gradu, svakodnevno se na vodovodnoj mreži dogodi oko 1000 kvarova. Pa zbog njihova otklanjanja mnoga naselja nemaju vodu. Iako su ovih dana iz Vodovoda najavili početak isključenja najvećih dužnika na području Sarajeva, akcija je samo nakon jednog dana obustavljena. Dužnici su pozvani na dogovor kako bi mogli dug platiti u ratama. Od jučer je najavljeno kako će intervenirati i policija zbog problema s vodom u Sarajevu. Glavni grad BiH je zbog tog problema postao regionalna vijest, a još više jer se on mjesecima ne može riješiti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije