virus se širi

U BiH svakodnevno raste broj zaraženih, rasterećenje zdravstvenih institucija tek u ožujku

koronavirus
GLEB GARANICH
28.01.2022.
u 08:56

Epidemiolozi prognoziraju povećanje broja zaraženih. Kada je riječ o mjerama, entiteti i županije ih usvajaju pojedinačno, a većinom su slične

Svakodnevno bilježimo veliki broj novozaraženih koronavirusom. Iz zdravstvenih ustanova upozoravaju da iz dana u dan proširuju kapacitete, te da rasterećenje očekuju tek u ožujku. 

Omikron soj širi se strahovito brzo. Vrhunac broja zaraženih u petom valu možemo očekivati za oko sedam dana, poručuje doktor Ednan Drljević, šef Infektivnog odjela Opšte bolnice Sarajevo.

"Mi često nađemo među pacijentima bez simptoma koji boliju od neke druge bolesti svaki dan sve u većem i većem postotku da su pozitivni na koronavirus, ali sigurno do sada da nije preuzeo primat omicron soj. Još uvijek je dominantan delta soj", rekao je Drljević, javlja BHRT

Teško je procijeniti jeste li zaraženi Delta ili Omikron varijantom koronavirusa. Simptomi su gotovo isti. Jedino ih razlikuje brzina kojom se šire, kažu mikrobiolozi.

"Postoji laboratorijska metoda, a to je sekvenciranje genetskog materijala jednog izoliranog koronavirusa i na osnovu njega se može reći da se radi o omicronu ili delta varijanti koronavirusa", kazao je mikrobiolog Šukrija Zvizdić.

Epidemiolozi prognoziraju povećanje broja zaraženih. Kada je riječ o mjerama, entiteti i županije ih usvajaju pojedinačno. One su većinom slične, a na građanima je da slušajući preporuke procijene što se odnosi na njih. U opciji je i skraćenje izolacije.

Jela Aćimović iz Instituta za javno zdravstvo RS kaže kako je izolacija ono što se propisuje osobama koje su zaražene, za koje znamo da imaju COVID 19, a karantena koje su zdrave, a bile su u kontaktu sa zaraženom osobom, i moguće je da su zaražene, pa ih se prati jedno određeno razdoblje.

Epidemiološka situacija je složena na području cijele zemlje, a iz zdravstvenih ustanova stižu upozorenja.

"Najvše su opterećeni domovi zdravlja u Cazinu i Bihaću, s obzirom da dnevno imamo preko 200 pacijenata po domovima zdravlja. Dodatno je opterećenje i na Kantonalnu bolnicu. Danas u razgovoru s menadžmentom Kantonalne bolnice dobio sam informaciju da se otvara i COVID 3 odjel, zbog poterba jer su ovi kapaciteti popunjeni", rekao je Muris Salkić, ministar zdravstva i socijalne politike USŽ.

"U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla imamo 131 pacijenta, od čega je 15 u respiratotnom centru sa izuzetno teškom kliničkom slikom. Na klinici za dječije bolesti imamo osam djece i osam majki, na ginekološko-akušerskoj klinici imamo šest porodilja", kazao je Hadžiefendić.

"Zdravstveni radnici upozoravaju na ozbiljnost epdemiološke siuacije, apeliraju na cijepljenje, dok je zainteresiranost građana za imunizaciju i dalje veoma mala", kaže Bahrudin Hadžiefendić, medicinski direktor UKC-a Tuzla. 

Iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine upozoreno je da cjepiva propadaju. Iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske rečeno je da se rasterećenje zdravstvenih ustanova očekuje tek u ožujku. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?