Turističko tržište BiH okreće se prema Dalekom istoku

U BiH stiže 100.000 kineskih turista, nedostaje prevoditelja

25.03.2019.
u 18:00

Potentno, turističko tržište u BiH, o kojem pišu i recentni svjetski mediji, nakon europskih država okreće se Dalekom istoku, točnije turistima iz Kine. Federalno ministarstvo okoliša i turizma FBiH poslalo je pismo svim zainteresiranim subjektima s prostora BiH u kojem stoji kako “obavještavaju zainteresirane subjekte u BiH da je, u skladu s potpisanim memorandumom o razumijevanju između Ministarstva vanjske trgovine BiH i Ministarstva kulture i turizma Kine o olakšavanju skupnih putovanja kineskih turista u BiH, popis agencija koje su ovlaštene za organiziranje skupnih putovanja kineskih turista u BiH”.

Pokazatelji i dogovor

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, broj kineskih turista u BiH bilježi iz godine u godinu stalni rast. Podaci pokazuju da ih je u prvom razdoblju 2018. bilo 27.174, što je povećanje za više od 11.000 dolazaka u odnosu na isto razdoblje 2017., što je izraženo u postocima povećanje 68,4 posto. Kineskih turista već je više nego tradicionalno čestih posjetitelja BiH - Nijemaca (25.788) i Poljaka (22.784), a gotovo su se izjednačili s Južnokorejcima (27.623). Kinezi su se po posjećenosti popeli na šesto mjesto iza gostiju iz Hrvatske (64.277), Turske (57.418) Srbije (51.472), Slovenije (33.790) i Južne Koreje (27.623). Zbog naglog rasta turista iz Kine pokazao se manjak prevoditelja na što je ukazao i ministar vanjske trgovine Mirko Šarović ističući kako će se više raditi na tom planu u idućem razdoblju, kao i na brendiranju određenih destinacija koje su zanimljive turistima te da bi ponuda za kineske turiste trebala biti regionalnog karaktera. Kineski dnevnik objavio je vijest kako su nositelji projekta Udruge “Bosansko-kinesko prijateljstvo” i Fond za razvoj i promociju inicijative “Pojas i put” počeli s projektom izrade prve brošure o BiH na kineskom jeziku: “BiH: 100 pitanja – 100 odgovora”. Publikaciju “BiH: 100 pitanja, 100 odgovora“ već su poduprli Veleposlanstvo Kine u BiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Vanjskotrgovinska komora BiH i drugi. Pri kraju je izrada prvog izdanja, a u tijeku je rad i prikupljanje materijala za iduća izdanja. Planirano je najmanje jednom godišnje tiskanje idućih izdanja s dodatnim sadržajima. Isti dnevnik objavio je informaciju kako se u 2019. očekuje dolazak više od 100.000 kineskih turista u BiH. “Svojevrsna inicijalna kapsula bili su podaci o turističkim posjetima Kineza BiH te ukidanje turističkih viza za državljane najmnogoljudnije svjetske zemlje. Tako je u 2017. zabilježen broj od više od 30.000 turista iz Kine koji su posjetili BiH, što je već predstavljalo nevjerojatan skok od u odnosu na 2016. kada je BiH posjetilo nešto više od 13.000 turista.

Najbrojniji i stalno putuju

Liberalizacija viznoga režima, koja je nastupila u svibnju 2018., stvorila je snažne pretpostavke za povećanje suradnje između dviju država, pa je broj turista iz Kine u prvih deset mjeseci 2018. skočio na 52.556. Procjene govore kako će ovaj broj nastaviti rasti i u ovoj godini te će biti dosegnut šesteroznamenkasti broj. To ne začuđuje, posebice ako se uzme u obzir da su najbrojniji turisti na svijetu prošle godine bili Kinezi, njih oko 150 milijuna”, piše Kineski dnevnik.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?