Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

U BiH počinje liječnje krvnom plazmom oboljelih od koronavirusa

25. rujna 2020. u 14:08 0 komentara 191 prikaza

U cilju stvaranja uvjeta za optimalno liječenje pacijenata oboljelih od Covid-19, rekonvalescentnom plazmom, (krvnom plazmom) prim. Mr. sc.med.dr. Ednan Drljević, šef izolatora za liječenje COVID-19 pozitivnih pacijenata u JU Opća bolnice "Prim. Dr. Abdulah Nakaš", i prim. mr. sc. med. dr. Mirza Begović, rukovoditelj Odsjeka za transfuzijsku medicinu, u ovoj zdravstvenoj ustanovi su posjetili Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH.

- Na sastanku, kojem je nazočila direktorica Zavoda, prim. dr. Jasminka Kurilić, razgovarano je o mogućnostima Zavoda da, za potrebe liječenja ovih pacijenata, u pomenutom izolatoriju, osigura potrebne količine rekonvalescente plazme iz cijele krvi ili izdvojene uz pomoć staničnog separatora (plazmaferezom) – kazao je dr. Drljević.

 | Autor :
Dr. Kurilić je, dodaje, izrazila spremnost da Zavod krene sa prikupljanjem rekonvalescentne plazme, iz darovanih jedinica cijele krvi, neposredno nakon što, za isto, dobije odobrenje od nadležnih institucija.

- Preuzeo sam obvezu upoznati menadžment bolnice sa rezultatima ovog sastanka kako bi menadžment bolnice osigurao suglasnost nadležnih institucija za hitno prikupljanje i dostavu rekonvalescentne plazme, dobivene iz cijele krvi, u izolatorij bolnice – istaknuo je Drljević.

Istovremeno će, dodao je, biti dostavljen zvaničan zahtjev direktorici Zavoda da, odmah, po dobivanju saglasnosti ovlaštene ustanove poćne sa prikupljanjem i dostavom prvih količina rekonvalescentne plazme (svih ABO krvnih grupa) bolnici.

- Poznato je da je Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila upotrebu rekonvalescentne krvne plazme, anti Covid-19 plazme, (plazma dobrovoljnih davalaca krvi, koji su uspješno preboljeli Covid-19). za liječenje pacijenata pozitivnih na Covid-19, mlađih od 80 godina i koji nisu na respiratoru. Tako je na primjer, u jednoj od najpoznatijih zdravstvenih ustanova u svijetu, Mayo kinici (USA), do 11. srpnja 2020. godine, više od 34. 000 pacijenata primilo ovu terapiju – naveo je dr. Drljević.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.