Ocjena Standard and Poor'sa za BiH probudila optimizam

U BiH još bez recesije, ali će ekonomska aktivnost usporiti

Poslovni razgovor
19.02.2023.
u 10:40

Nedavno je međunarodna rejtinška agencija Standard and Poor's (S&P) povećala je izglede kreditnog rejtinga BiH sa stabilnih na pozitivne i zadržala kreditni rejting zemlje, koji je ostao B, a iz Centralne banke to su prokomentirali za Večernji list.

- Rejting je zadržan, ali su izgledi poboljšani. To znači da je rejtinška agencija prepoznala dodjelu kandidacijskog statusa za članstvo u EU i brzo formiranje vlasti na državnoj razini nakon općih izbora, među ostalim, kao pozitivne impulse. Ocjene kreditnog rejtinga obično se daju dva puta godišnje. Vjerujemo kako bi ozbiljna predanost svih razina vlasti provedbi potrebnih reformi i ispunjavanje dosadašnjih preporuka Europske komisije bili prepoznati kao signal međunarodnim investitorima, već tijekom ove godine, da je zemlja manje rizična za ulaganja - kažu za portal Večernjeg lista u CB-u BiH. Također, ističu i druge pozitivne parametre. - U trenutačnim globalnim okolnostima, sama ekonomija zemlje i ne stoji loše u usporedbi sa zemljama na sličnoj razini razvoja. Naprotiv, postoje parametri, kao što su razina zaduženosti, struktura vanjskog duga ili mehanizam koji osigurava prioritet u servisiranju dospijevajućeg vanjskog duga u odnosu na druge izdatke vlade, u kojima čak stojimo i bolje u odnosu na usporedive zemlje. Što se tiče same ekonomske aktivnosti u srednjem razdoblju, očekivanja rejtinške agencije, posebno u pogledu rasta realnog BDP-a i inflacije, vrlo su slična projekcijama koje je CB BiH objavio u studenome - kažu nam. Komentirali su i kakva je dugoročna perspektiva BiH, gledajući ekonomske parametre, a uzimajući u obzir sve što se događa na svjetskoj pozornici. - Očekivana ekonomska aktivnost u srednjem razdoblju je, u trendu, slična očekivanjima u zemljama regije i EU-a. U Centralnoj banci Bosne i Hercegovine (CB BiH), temeljem trenutačno raspoloživih informacija, ne očekujemo recesiju u iduće dvije godine, ali očekujemo usporavanje ekonomske aktivnosti.

Inflatorni pritisci su jaki i predugo traju da se ne bi odrazili i na nominalnu ekonomsku aktivnost, a očekuje se i usporavanje ekonomskog rasta u zemljama glavnim trgovinskim partnerima. Naše trenutačne projekcije realnog ekonomskog rasta za 2022., 2023. i 2024. godinu iznose 4,1%, 0,9% i 1% respektivno. Ovo su niske stope ekonomskog rasta za zemlju na našoj razini razvoja, ali smatramo kako postoje mnogi čimbenici koji bi mogli rezultirati revizijom projekcija za 2023. i 2024. godinu naviše u idućim krugovima projekcija, a koje i nisu pod utjecajem globalnih kretanja. Prvenstveno mislimo na poboljšanje poslovne klime i snažnije investicije (domaće i strane, pri čemu strane ovise o kreditnom rejtingu zemlje) jer su to čimbenici koji bi mogli značajno podignuti razinu ekonomske aktivnosti u zemlji bez generiranja inflacije. Naravno, u dugom roku su ključne i reforme i aktivnosti koje bi osigurale da ostanemo neto izvoznik energije i koje bi smanjivale učinke trenutačnih demografskih trendova na tržište rada - ističu u CB-u BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?