sarajevo

Tužiteljstvo BiH traži veću kaznu za Željka Stanarevića, obrana novo suđenje

sad
24.01.2017.
u 13:18

Tužiteljstvo BiH zatražilo je veću kaznu za Željka Stanarevića zbog zločina počinjenih na području Bihaća, dok je obrana predložila novo suđenje.

Tužiteljstvo i obrana su iznijeli žalbe na prvostupanjsku presudu Stanareviću, koji je u travnju 2016. osuđen na 13 godina zatvora za zločin protiv čovječnosti u okviru širokog i sistematičnog napada na bošnjačko stanovništvo iz mjesta Ripač, Ćukovi, Orašac, Klis i Kulen-Vakuf (općina Bihać), javio je BIRN-Justice Report. 

Stanarević je proglašen krivim da je u ljeto 1992. godine sudjelovao u odvođenju deset civila iz traktorskog servisa u mjestu Ripač na lokalitet Hrgar, gdje je osobno ubio najmanje tri civila.

Državno tužiteljstvo je od Apelacijskog vijeća Suda BiH zatražilo da Stanareviću za to djelo izrekne višu kaznu, jer smatra da prvostupanjsko vijeće nije dovoljno uzelo u obzir otežavajuće okolnosti.

Tužitelj Emir Neradin je kazao da se u Stanarevićevom slučaju radi o najvećem stupnju krivice, da je djelo počinjeno iz najnižih pobuda – samo zato jer su civili pripadali drugoj etničkoj grupi.

- Najmanje deset civila, svezanih ruku i potpuno nemoćnih, hladnokrvno su lišili života i bacili u jamu - istakao je Neradin.

Dodao je da su obiteljsko i mlada životna dob u vrijeme ubojstava optuženog, precijenjene kao olakšavajuća okolnost.

Obrana je navela da je prvostupanjsko vijeće prihvatilo 25 utvrđenih činjenica pred Haškim tribunalom, ocijenivši da su one irelevantne i da nisu primjenjive u slučaju Stanarevića kao “potpuno apolitičnog” čovjeka, koji je za vrijeme rata bio obični vojni policajac.

Braniteljj Milan Romanić je kazao da su tijekom suđenja prekršena prava optuženog na obranu. Kako je naveo, Vijeće nije prihvatilo suočenje svjedoka Tužiteljstva S-1 i svjedoka Obrane Duška Popovića.

On je kazao da je S-1, koji je “navodno” bio na licu mjesta, nabrojao ko je bio na brdu Hrgar, kao i ko je sjedio na kojem mjestu u kamionu, dok je Popović rekao da optuženog nije vidio.

Tužitelj Neradin je odgovorio da ovaj prijedlog nije prihvaćen, jer S-1 i Popović nisu bili svjedoci istog događaja. On je napomenuo da su civili iz Ripača odvođeni u desetak navrata.

Optuženi Stanarević je izrazio čuđenje kako S-1 ne zna ko je vozio kamion ako zna ko je gdje sjedio na kamionu.

- Ja bih volio suočenje S-1 i Duška Popovića, koji je dva puta vozio kamion - kazao je Stanarević.

Obrana je zatražila i da joj na obnovljenom suđenju bude dozvoljeno da pozove vještaka vojne struke, što joj je takođe nije bilo omogućeno u prvostupanjskom postupku.

Apelacijsko vijeće će odluku o žalbama donijeti naknadno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?