SPASITE OBROK

Trikovi kako spasiti presoljeno jelo: Juhu, umak, varivo, meso

05.07.2020.
u 20:40

Naravno, svaki od navedenih savjeta djeluje samo u slučaju da niste zaista pretjerali s dodanom soli. Nekoliko žlica suvišne soli ne može spasiti niti jedan trik

U slučaju salate, taj se problem lako rješava ispiranjem pod vodom, no što učiniti ako je u pitanju kompleksnije jelo? Bez brige, i najiskusnijim kuharima zna se potkrasti greška, a višak soli moguće je zamaskirati raznim trikovima. Sastojke koji će neutralizirati sol dodajte pomalo te redovito kušajte jelo kako ne bi i s njima pretjerali.
Presoljenu juhu ili gulaš možete spasiti na nekoliko načina. Pokušajte dodati još glavnih sastojaka koje ste koristili u pripremi te vodu ili neslani temeljac pa sve zajedno prokuhajte još desetak minuta.
Druga opcija je dodati kiselinu koja će neutralizirati višak soli poput limunovog soka ili octa, no budite oprezni: ovaj trik djeluje samo ako ste malo presolili jelo, u suprotnom rezultat je preslana i prekisela juha . I "pire" od bijele kuhane riže može ublažiti preslanu juhu ili gulaš, a slanoći će uspješno konkurirati i pire od graha ili slanutka.
Slično možete pokušati spasiti i presoljeno varivo ili paprikaš, a dodatan trik je dodatak par žlica mlijeka, vrhnja ili jogurta jer kremasti mliječni proizvodi uspješno neutraliziraju slanost jela. Ukoliko recept dopušta preslani umak možete ublažiti kiselim vrhnjem, smeđim šećerom ili s malo meda. I list peršina može spasiti umak kojem ste dodali previše soli.
Preslano meso možete pokušati spasiti na način da ga poslužite s blagim umakom ili bešamelom koji će uspješno neutralizirati sol ili pak sa škrobnim prilogom (bez dodatka začina) poput palente, riže ili kus kusa koji će se s preslanim mesom spojiti u uravnotežen zalogaj. Ukoliko je u pitanju preslano povrće kombinirajte ga s blagim sirom poput ricotte ili mozzarelle kako bi ublažili višak soli.
Nemate li vremena niti za jedan od ponuđenih trikova rješenje možda nudi Alicia Walter, chef u cijenjenoj talijanskoj kulinarskoj školi u New Yorku. Alicia savjetuje da uz preslanu hranu poslužite slatko, pjenušavo vino poput prošeka ili pak mineralnu vodu. Mjehurići će, naime, "isprati“ slani okus s okusnih pupoljaka i ipak omogućiti uživanje u obroku.
Naravno, svaki od navedenih trikova djeluje samo u slučaju da niste zaista pretjerali s dodanom soli. Nekoliko žlica suvišne soli ne može spasiti niti jedan trik. 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?