20-ak novih zakonskih rješenja

Trebalo bi poboljšati rad privatnih tvrtki i povećati broj zaposlenih

20.05.2019.
u 21:00

Vlada i Parlament Federacije BiH nakon dugih pregovora mogli bi za koji mjesec usvojiti novi set preporuka i zakona koji su im radi rasterećenja gospodarstva i rasta investicijske klime predložili iz Udruge poslodavaca FBiH.

Masovne migracije

Nakon nedavno održane tematske sjednice Zastupničkog doma federalnog Parlamenta, kako tvrde iz Udruge poslodavaca, zaključeno je da zakone trebaju pripremiti federalna Vlada i resorna ministarstva te ih uputiti u parlamentarnu proceduru u roku od 60 dana, u skladu s Ustavom FBiH. Vlada je zadužena da u istom roku bude održana sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za prostor FBiH.

Posljednji zaključak s tematske sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH jest da dva akta iz ovog seta, zakoni o doprinosima i o porezu na dohodak, ne mogu biti razmatrana ako među njima ne bude i treći, a to je Zakon o povećanju minimalne plaće u FBiH. Poslodavci, koji se zbog masovne migracije ljudi u zemlje EU-a suočavaju s problemom zapošljavanja kvalitetne radne snage, od Vlade i Parlamenta FBiH traže usvajanje zakona čiji su ciljevi rasterećenje gospodarstva i poboljšanje poslovnog ambijenta.

Traži se usvajanje po žurnom postupku i pet zakona o izmjenama i dopunama zakona koji su Vladi i Parlamentu FBiH dostavljeni sredinom 2018., a odnose se na zakone o zdravstvenom osiguranju, o fiskalnim sustavima, o cestovnom prometu, privatizaciji poduzeća, profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavaju i zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Siva ekonomija

“Mi moramo stvoriti pretpostavke za jedan ubrzan ekonomski rast. Ono što nam se događa u posljednje vrijeme sve je intenzivniji odljev radno-sposobnog stanovništva i s tim bismo vrlo brzo mogli imati značajan problem. Siva ekonomija jedan je od velikih problem BiH. Prema procjenama, ona čini od 20 do 25 posto BDP-a.

To je nešto protiv čega ćemo se morati boriti”, kazao je Adnan Smailbegović, predsjednik Udruge poslodavaca FBiH. Udruga poslodavaca FBiH pripremila je još 20 tekstova zakona, među kojima su novi tekstovi zakona o financijskom poslovanju, registraciji gospodarskih društava, stečaju, zaštiti na radu, štrajku, mirnom rješavanju sporova, posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, porezu na dohodak s analizom, doprinosima s analizom, računovodstvu i reviziji, federalnim administrativnim pristojbama i tarifi federalnih administrativnih pristojbi te o Ekonomsko-socijalnom vijeću (ESV) FBiH”, stoji u zaključku Udruge.

Također, prema dogovoru, u budućem donošenju zakona, koji se, prije svega, odnose na područje razvoja ekonomije i socijalnog dijaloga u obama domovima Parlamenta Federacije BiH, ali i federalnoj Vladi, više neće biti samo i jedino odluke političkih dužnosnika. U raspravu oko izgleda budućih zakona ući će ekonomski stručnjaci, vlasnici privatnih tvrtki, ali i predstavnici sindikata kako bi se sinergijom donosile odluke koje će ići u korist svih razina društva u BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?