INTERVJU Zdenko Vukić

Tražimo forme organiziranja koje će poticati Hrvate na zajedništvo

04.09.2018.
u 11:00

Udruga bosanskih Hrvata “Prsten” vodeća je nepolitička i neprofitna udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Hrvatskoj i BiH, u cilju očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskoga naroda i njegova prosperiteta. Udruga okuplja brojne gospodarstvenike, intelektualce, liječnike, sportaše, humaniste, umjetnike i sve ljude dobre volje, a najvažniji projekt Udruge svakako je Zaklada “Prsten” koja stipendira talentirane učenike i studente s područja BiH, a nekadašnji studenti već su pokrenuli svoje biznise.

Udrugu je osnovala 2005. u Zagrebu skupina uspješnih poduzetnika podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, među kojima je osobito velik značaj utemeljitelja, poduzetnika iz Bosanske Posavine, kao što su Pavo Zubak i Tomislav Antunović. Danas je UBH “Prsten” znatno više od Posavine jer okuplja ljude podrijetlom iz cijele BiH. U kompanijama članova UBH “Prsten” zaposleno je više od 10.000 ljudi, što dovoljno govori o gospodarskom potencijalu tvrtki koje su razvojno orijentirane i sa značajnim investicijskim potencijalom. Što se podružnica UBH tiče koje djeluju u BiH od Sarajeva i Mostara, do Kiseljaka, Kreševa, Viteza do Posavine, ukupno je zaposleno oko 2500 osoba. Sestrinska je udruga utemeljena u BiH u lipnju ove godine sa sjedištem u Vitezu s nazivom Udruga bosanskohercegovačkih Hrvata “Prsten”. Posljednju sjednicu Predsjedništvo Udruge održalo je u Orašju, što je bio razlog razgovora s predsjednikom Udruge Zdenkom Vukićem, dipl. ing elektrotehnike, izvršnim direktorom na Sveučilištu “Vitez”.

Kakve ste teme razmatrali na sjednici Predsjedništva UBH “Prsten” u Orašju?

- Utemeljiteljsku smo skupštinu održali u lipnju u Vitezu i tada sam izabran s još dva dopredsjednika (Veseli Čule iz Čitluka i Anto Domić iz Brčkog). Izabrano je Predsjedništvo od 11 članova i Upravni odbor od 33 člana. U Orašju smo konstatirali da su se, od utemeljiteljske skupštine u Vitezu do zasjedanja u Orašju, stekli preduvjeti za normalan rad Udruge, što znači ispunjavanje svih zakonskih preduvjeta oko registriranja i donošenja potrebnih dokumenata. Najvažniji zaključak vezan uz sjednicu u Orašju jest naš stav da je nužan intenzivan rad na osnaženju Udruge kada je u pitanju članstvo. Neka nam se pridruže članovi koji prepoznaju vrijednosti Prstena jer zajedno možemo biti još snažniji i djelovati značajnije u zajednicama gdje živimo, osobito u gospodarskom segmentu, značajnom za budućnost BiH.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?