Inicijativa

Traži se uvrštavanje na "A" listu novih lijekova protiv melanoma

07.11.2017.
u 16:08

Nakon današnjeg sastanka čiji sudionici su se založili da pacijenti oboljeli od metastatskog melanoma dobiju određene nove lijekove za koje se pokazalo da mogu dovesti i do izlječenja ove opake bolesti, za 15-ak dana će uslijediti novi sastanak, s istim i dodatnim sudionicima, koji svi skupa, kako je procijenjeno, treba da budu uključeni u rješavanje problematike.

Domaćin današnjeg susreta, održanog na inicijativu pacijenata iz Udruženja oboljelih od melanoma FBiH, bila je potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović, liječnica po zvanju. Dogovoreno je da ona sazove i naredni susret i da osim današnjih sudionika - pacijenata, liječnika onkologa, predstavnika Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, budu pozvani članovi Odbora za zdravstvo koji djeluje u Federalnom parlamentu, kao i farmaceutskih kuća te županijskih zavoda zdravstvenog osiguranja.

Cilj udruženja pacijenata i liječnika onkologa je kompatibilan - da odgovarajući lijekovi budu dostupni pacijentima s metastatskim melanomom, rečeno je.

Ideja je da Fond solidarnosti, koji djeluje unutar Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, financira ubuduće nabavku tih skupih lijekova, za koje struka kaže da u 50 posto slučajeva mogu dovesti i do izlječenja.

Fikret Operta iz Udruženja oboljelih od malenoma FBiH, također liječnik po zvanju optimističan je nakon današnjeg sastanka u pogledu željenog ishoda ove incijative. Budući da se on, zahvaljujući angažmanu obitelji liječio u Njemačkoj medikamentima koji su kod njega dali vrlo dobre rezultate, želja mu je da i pacijentima u Federaciji BiH, na osnovu uvrštavanja na „A“ listu, bude dostupno pet lijekova iz ove grupe za ciljanu i imunološku terapiju metastatskog melanoma.  

Prim. dr. Semir Bešlija iz Udruženja onkologa BiH insistira na sustavnom i pravičnom rješenju za liječenje svih koji obole ne samo od ove već i od drugih malignih bolesti za koje je presudno djelovati urgentno i odgovarajućom terapijom, kao i preventivno. Onkološki pacijenti su pacijenti 21.stoljeća; u 2017. godini su onkološka oboljenja najzastupljenija i po učestalosti i po smrtnosti, kazao je.

Fond solidarnosti i vertikalni programi zdravstvene zeštite su nešto najbolje što se zadnjih godina dogodilo kad je riječ o zdravstvu, ali nije dobro što u trenutnoj praksi „neke stvari ne rješavamo sustavno“, kazala je potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović.

Ona je sudionicima sastanka, predstavnicima Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranje i reosiguranja, sugerirala da od trenutnih oko 140 milijuna KM unutar Fonda solidarnosti, na osnovu sagledavanja stanja i potreba, dio bude raspoređen za nabavku lijekova za terapiju metastatskog melanoma.

Njeno je mišljenje da u donošenje odluka koje bi dodatno vodile željenom cilju treba da budu uključeni i Vlada odnosno Parlamenta FBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?