DIREKTOR AUTOCESTA FBIH

Terzić o Zeničkoj obilaznici: Nijedno izvješće nije pokazalo kako ima nekih nedostataka, kolovoz je siguran i spreman

16.01.2021.
u 20:49

Adnan Terzić, direktor Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine, pojasnio je zašto Zenička zaobilaznica, koja je otvorena 25. studenoga prošle godine na Dan državnosti, još nije puštena u promet.

On je prilikom gostovanja na Federalnoj TV istaknuo kako sve zavisi od inspektora koji je naložio zatvaranje.

- Ako on kaže da se pusti, mi ćemo pustiti. Isti inspektor je nadležan i za tunel Vranduk. U njegovom je reonu i nije došao pitati imaju li uporabnu dozvolu. Jasni su razlozi zašto se od ovoga pravi ovolika priča, ovolika prašina. Na kraju ispaštaju građani i to je ključna stvar – kaže Terzić.

Direktor Autocesta Federacije BiH je kazao i da prilikom otvaranja nisu imali koordinaciju sa inspekcijom.

- Inspektor Mlaćo je dva puta zaustavljao radove u tunelu. U ambijentu kakav imamo u Federaciji BiH, jedan dio sustava gura ono što je potrebno, a to su investicije i koridor Vc. Mene su dovela prije tri godine tri predsjednika i zamolila da ubrzam radove. Sad kad smo ubrzali radove, kada radimo, sada treba sve to staviti u jedan negativan kontekst, zato što u petom mjesecu imamo istek mandata i izbor nove Uprave Autocesta Federacije BiH. Postoji milijarde razloga zašto se to radi - rekao je Terzić.

On je istaknuo da ima fantastičnu suradnju sa ministrom Martićem i Ministarstvom prostornog uređenja koje je nadležno.

- Oni formiraju radne skupine i povjerenstva. U njima rade inžinjeri sa cijelog prostora Federacije BiH. Naravno da onaj dio sustava koji je za, ima pozitivan utjecaj na te ljude, a onaj koji je protiv, ima negativan utjecaj. Za prvi dio od dva kilometra Drivuše do Klopči smo dobili uporabnu dozvolu. Za drugi, najveći dio od Klopči do Donje Gračanice u dužini od skoro 6 kilometara smo dobili pozitivno izvješće povjerenstva i prijedlog da nam se da dozvola za privremeni rad. Ostao je dio koji je u dijelu radova Čengiza od Donje Gračanice do priključka i izlaza Zenica Sjever u dužini dva kilometra.

Na kojem povjerenstvu trebaju završiti svoj rad. Ali nijedno izvješće, nijedno jedino izvješće nije reklo da ima nekih nedostataka. Kolovoz je siguran i spreman. Mi smo odlučili sačekati Ministarstvo da nam da rješenje o privremenom probnom puštanju u promet. Mi nismo pravili halabuku i veliko otvaranje. Znali smo kako nemamo uporabnu dozvolu, ali, isto tako smo znali da je praksa u Bosni i Hercegovini. Na našem koridoru imate dionicu Bilješevo - Kakanj koja je čekala dvije i pol godine da dobije uporabnu dozvolu – kazao je Terzić.

Kako je dodao, ovo nije najskuplja dionica koridora Vc.

- Skuplji je most Počitelj nego kilometar ove dionice. Ova dionica je dokaz koliko su naši građevinci, naša struka, sva moguća struka i pamet u Federaciji BiH sposobni riješiti pitanje geoloških problema koje smo imali na trasi. Ova trasa će se izučavati u udžbenicima na fakultetima i sada zbog reizbora i političkih potreba trebamo od toga napraviti negativnu priču – dodao je Direktor Autocesta Federacije BiH.

Južnu sekciju dionice Donja Gračanica (Zenica sjever) - Tunel Zenica gradila je turska tvrtka Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S. Na ovom dijelu Zeničke zaobilaznice, ukupne dužine 2,04 kilometra, u rekordnom vremenu izgrađen je tunel Hum od 428 metara, zatim vijadukt Donja Gračanica 393 metra, te pristupna prometnica dužine 800 metara s naplatnim mjestom i kružnim tokom.

Na poddionici Drivuša – Klopče radove je izvodila domaća tvrtka Hering d.d. Široki Brijeg, poddionicu Klopče – Donja Gračanica gradio je konzorcij tvrtki koji čine Euro – Asfalt d.d. Sarajevo i Strabag Austria.

Terzić navodi kako je Autoceste FBiH više pogodio nerad i neaktivnost Uprave u UNO-u nego pandemija.

- Od pandemije smo izgubili nekih dvadesetak milijuna maraka, a 50 milijuna maraka stoji na računima UNO-a koje nam trebaju vratiti po osnovu trošarina. U pandemiji smo imali pad koji nije drastičan. Imali smo i pad prihoda od naplate cestarina, ali to ne utječe na financijsku situaciju u poduzeću.

Na Koridoru Vc trenutno se radi 46 kilometra na deset lotova i za to je angažirano 750 milijuna eura.

- Ove godine trebamo dodijeliti još tri ugovora u visini od 250 milijuna eura- zaključio je direktor Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?