predsjednik Međunarodne Paneuropske unije

Terrenoire: Najodlučnije se suprotstavljam stigmatizaciji Bosne i Hercegovine

11.11.2019.
u 15:00

U povodu intervjua u magazinu “The Economist” s francuskim predsjednikom Macronom u kojem on Bosnu i Hercegovinu karakterizira kao “tempiranu bomba koja otkucava… i koja se suočava s problemom povratka džihadista”, Alain Terrenoire, predsjednik Međunarodne Paneuropske unije, koji iza sebe ima bogatu političku karijeru kao izaslanik u francuskom i Europskom parlamentu, izaslanik u Generalnoj skupštini UN-a ispred Francuske Republike, te savjetnik bivšeg francuskog predsjednika Sarkozy-ja, izjavio je sljedeće:

"Nakon konflikata u bivšoj Jugoslaviji, Paneuropska unija, najstarija proeuropska organizacija, konstantno se angažira u cilju pristupa svih zemalja Jugoistočne Europe Europskoj uniji. 

U konstitutivnoj raznolikosti Europe, svaka država ima vlastitu povijest i specifičnosti. 

Upravo na osnovi te raznolikosti se i konstituirala Europska unija, Uspješno prevladavajući  nacionalne, kulturološke i vjerske barijere, svi narodi Jugoistočne Europe žele živjeti zajedno i okupiti se unutar Europske unije da ojačaju mir i doprinesu ekonomskom i socijalnom razvoju.

Trpeći posljedice, još uvijek prisutne iz svoje prošlosti, Bosna i Hercegovina je pokazala želju da se suoči hrabro i odlučno s terorizmom koji prijeti cijeloj Europi. Zbog toga, u ime Paneuropske unije i u moje osobno ime, najodlučnije se suprotstavljam stigmatizaciji Bosne i Hercegovine čije pretrpljene muke, kao i primjerni uspjesi u borbi protiv terorizma, zaslužuju našu zahvalnost i ohrabrenje."

Terrenoire je ranije predsjedniku Macronu uputio i pismo u kojem je izrazio neslaganje povodom francuskog blokiranja otvaranja pregovora s Makedonijom i Albanijom, te podršku Paneuropske unije europskom putu zemalja naše regije. U pismu je upozorio i na to da se ovakvim postupcima otvara prostor za različite oblike prodora i vanjskih utjecaja drugih sila kojima na ruku ide ovakva politika Europske unije.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?