Pomoći u obliku kiše još nema ni na vidiku...

TEMPERATURE VEĆE NEGO IKAD, OVAKVO VRIJEME BI MOGLO POTRAJATI TJEDNIMA, a požari ne jenjavaju

ljeto djevojke
23.07.2022.
u 08:50

Predaha od vrućina, barem po trenutačnim prognozama, još nema. Naprotiv, ovaj vikend po temperaturama mogao bi biti jedan od najgorih, piše portal Večernjeg lista BiH. Još u petak, žitelji Hercegovine žalili su se da im je u 7.30 termometar mjerio 33 stupnja. Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, subota će biti sunčana i ponegdje još vruća u odnosu na petak. Jutarnje temperature od 17 do 22, na jugu od 25, a dnevne od 35 do 41, na jugu do 42 °C. U nedjelju će prevladavati sunčano i vruće. Upozorenja na visoke temperature i dalje na snazi. Jutarnje temperature od 18 do 23, na jugu zemlje do 25. Najviše dnevne temperature od 34 do 40, na jugu do 42°C. Isto je i s početkom tjedna.

Novi rekordi

Ovih dana o nesvakidašnjoj situaciji, ne samo na našim prostorima nego i šire, govori i meteorolog Zoran Vakula. - Uistinu proživljavamo iznadprosječno toplo razdoblje kao rijetko kada. Ponegdje se mogu dogoditi i novi temperaturni rekordi za ovo doba godine, a možda i apsolutni - kazao je Vakula i istaknuo da na nekim područjima nikad nije bila tako visoka temperatura kao što će biti ove subote. Kaže i da razdoblje vrućina traje već dugo, ali i suše. - Ta kombinacija prouzrokovala je ovo što nam se događa - šumske požare i redukcije vode - naglašava Vakula. Najavio je da će se pogoršati i biometeorološka prilika, jača sparina, nesanica, loša raspoloženja... Profesor Zoran Zadro na svojoj stranici ističe da najnovije prognoze, ne samo za tri dana nego za tri tjedna, što se tiče konkretnijih oborina, nisu nimalo optimistične. - Po temperaturnim odstupanjima i odstupanjima oborina do daljnjega nas čekaju nove vrućine i suša. Nimalo dobra situacija za novonastale požare po ovim prognozama - naveo je Zadro. Osvrnuo se i na apokaliptični požar na Blidinju. - Svakim danom postaje sve veći i prijeti potpunom ekološkom katastrofom nad ovim prostorom. Ovakav golemi požar jedino kiša može ugasiti... da bar jedan lokalni pljusak pogodi područje...

Kompletan članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH, u subotu 23. srpnja 2022. godine

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?