Uskoro pregovori s MMF-om

Tegeltija: Vlasti traže 750 milijuna eura od MMF-a za oporavak od krize

20.11.2020.
u 15:02

Bosnu i Hercegovinu uskoro očekuju pregovori o novom financijskom aranžmanu s MMF-om u iznosu od 750 milijuna eura koji će se iskoristiti za pomoć u oporavku zemlje od krize u kojoj se našla, a, prema svemu sudeći, u prosincu se očekuje dovršetak pregovaračkog procesa koji će uključivati ispunjavanje određenog seta reformi.

Fokusi programa

Kako je u izjavi za Večernji list potvrdio Zoran Tegeltija, predsjedatelj Vijeća ministara BiH, Misija Međunarodnog monetarnog fonda, koju predvodi Martin Petri, šef Misije, obavit će virtualnu misiju za Bosnu i Hercegovinu u razdoblju od 19. 11. do 8. 12. 2020. godine u cilju postizanja dogovora o novom aranžmanu. Vlasti u BiH traže, objasnio je, sklapanje 36-mjesečnog proširenog aranžmana u vrijednosti od 750 milijuna eura u cilju ublažavanja negativnih učinaka drugog vala pandemije koronavirusa i podrške ekonomskom oporavku u 2021. godini, uz očuvanje makroekonomske stabilnosti, stabilnosti valutnog odbora i održivosti duga.
Tegeltija je naglasio kako glavni ciljevi programa jesu spašavanje i poboljšanje kvalitete života građana mobiliziranjem dovoljno resursa u zdravstvenom sektoru, privremena podrška prihodima građana i poduzeća, jačanje otpornosti financijskoga sektora te poboljšanje rasta u srednjoročnom razdoblju.
“U drugoj fazi, kada počne oporavak nakon pandemije koronavirusa, fokus programa će se pomicati na strukturne reforme kako bi podržao transformaciju ekonomije, što će uključivati ubrzanje realizacije kapitalnih projekata, povećanje učinkovitosti potrošnje te smanjenje osjetljivosti na korupciju preko unaprjeđenja nadzora i upravljanja u javnim poduzećima, uvođenje elektroničke vlade, fiskalne transparentnosti i boljih praksi u oblasti javnih nabava”, kazao je predsjedatelj Tegeltija.
Prema tome, objasnio je predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, glavni ciljevi programa su dvojaki: saniranje šoka izazvanog pandemijom koronavirusa u bližoj budućnosti i podrška oporavku kroz strukturne reforme u srednjoročnom razdoblju. Novi aranžman značio bi mnogo u ovom vrlo izazovnom vremenu za BiH te bi se iskoristio za prevladavanje svih problema koje je pandemija donijela sa sobom. Predsjedatelj Tegeltija razgovarao je nedavno preko videoveze s izaslanstvom MMF-a u Bosni i Hercegovini, koje je predvodio šef Misije MMF-a u BiH Martin Petri, a tom je prilikom predsjedatelj Tegeltija upoznao predstavnike MMF-a s aktivnostima koje institucije u BiH provode u borbi s posljedicama prouzročenim pandemijom koronavirusa, navodeći da su trenutačno resursi svih razina vlasti u BiH usmjereni na podršku zdravstvenom sektoru i zaštitu zdravlja stanovništva te podršku realnom sektoru. Predsjedatelj Tegeltija je, govoreći o novom aranžmanu s MMF-om, naglasio kako je potrebno zadržati stabilnost financijskoga sektora te posvećeno i temeljno nastaviti s radom na oporavku zdravstvenog sektora i reformi javnih poduzeća. Istaknuo je potrebu snažne podrške oporavku ekonomije, uz posebnu pozornost na gospodarske grane koje su najjače pogođene krizom.
Tijekom sastanka predsjedatelj Tegeltija izrazio je punu opredijeljenost svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini te, unatoč otežanom radu Misije uslijed pandemije koronavirusa, očekuje uspješan završetak pregovora do sredine prosinca ove godine i zaključenje novog aranžmana u siječnju 2021. godine.

Prevladavanje

Tegeltija je o ovoj temi razgovarao preko videolinka i s ravnateljem Odjela Međunarodnog monetarnog fonda za Europu Alfredom Kammerom te je tom prilikom naveo kako trenutačna situacija zahtijeva puni angažman institucija svih razina vlasti, kao i stanovništva kako bi se zaustavilo širenje virusa i spriječila neželjena eskalacija. Tom prilikom Tegeltija je kazao kako bi novi aranžman s ovom financijskom institucijom pomogao u prevladavanju ekonomske i socijalne krize prouzročene pandemijom koronavirusa

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?