Koridor Vc

Svečano obilježen proboj tunela Počitelj

21.10.2020.
u 14:40

Danas je na lokaciji poddionice autoceste Koridora Vc Počitelj – Zvirovići održana svečanost probijanja tunela Počitelj.

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić naglasio je u svome obraćanju kako je razvoj i izgradnja Koridora Vc, od velikog značaja za gospodarstvo u Bosni i Hercegovini. Stoga je Federalno ministarstvo prometa i komunikacija na čijem je čelu, odlučno u davanju podrške Javnom poduzeću Autoceste Federacije BiH u procesu izgradnje, upravljanja i održavanja autocesta.  
Kako se na potpisivanju Ugovora prošle godine najavilo, a danas se može vidjeti rezultat intenzivnih radova, strojeve koji rade u punom pogonu, koji nisu zaustavljeni čak ni zbog epidemiološke situacije izazvane pandemijom korona virusa.

Dužina ove dionice na kojoj se nalazi tunel Počitelj iznosi 11,07 km i podijeljena je na dva LOT-a. U LOT-u 1 su značajni objekti: petlja Počitelj sa naplatnim mjestom i pristupnim prometnicama, tri vijadukta, tunel Počitelj dužine 1.163 m na kojem danas nazočimo na obilježavanju njegovog završetka proboja i otvorena trasa. LOT 2 je Most Počitelj dužine 980 m.

Tunel Počitelj je dvocijevni tunel i nalazi se na poddionici Počitelj – Zvirovići (Lot 1). Dužina desne tunelske cijevi iznosi 1163,00 m, a lijeva 1192,00 m. Razmak osovina iznosi 25 m. Tunel je projektiran da se izvodi po NATM (nova austrijska metoda). Cijevi su povezane sa tri pješačke poprečne veze i jednim prolazom za interventna vozila. Prostor na kojem se nalazi tunel spada u planinski reljef, sa nadmorskim visinama u rasponu od 134 do 261 m.
Financiranje ove dionice je osigurano putem kredita EIB-a od 100 mil. €, te GRANT EU putem WBIF-a od 5 mil. €.
Ugovor za izvođenje radova je potpisan 20.06.2019. godine sa Izvođačem radova China State Construction Engineering Corporation Ltd, a vrijednost Ugovora je 66.131.723,39 Eura sa PDV-om. Rok izgradnje je 730 dana odnosno okončanje radova se očekuje koncem 2021. godine.
Projekt Izgradnje dionice autoceste Počitelj-Zvirovići u dužini od 11,1 km je od izuzetne važnosti za cijelu Hercegovinu. Naime, ova dionica se povezuje na već ranije izgrađenu dionicu autoceste Zvirovići-Međugorje-granica sa Republikom Hrvatskom (Bijača) koja je dužine 10 km. Dakle, izgradnjom dionice Počitelj-Zvirovići biti će kompletirana funkcionalna autocesta u ukupnoj dužini od 20,1 km koja će omogućiti nesmetan i siguran protok putnika i roba. Također, na ovu dionicu se nadovezuje dionica Buna – Počitelj dužine: 7,2 km čija je izgradnja u tijeku i okončanje radova se očekuje koncem 2020. godine.

Na svečanosti probijanja tunela Počitelj nazočili su, osim ministra prometa i komunikacija Federacije BiH Denisa Lasića, Premijer Vlade Federacije  BiH Fadil Novalić, direktor JP Autoceste F BiH Adnan Terzić i Voditelj projekta u ime izvođača radova Cai Lei.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?