mostar

Studij novinarstava obilježio dvadeset godina od utemeljenja

16.05.2018.
u 15:35

U povodu dvadeset godina od utemeljenja Studija novinarstva na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru u srijedu je održana svečana sjednica Vijeća studija novinarstva na kojoj su dodijeljene povelje i plakete.

Priznanja su dodijeljena zaslužnim pojedincima i institucijama koji su dali značajan doprinos ugledu i razvoju Studija novinarstva, kao i medijskim kućama koje promoviraju Studij novinarstva te pomažu studentima u promicanju praktičnih znanja.

Istim povodom upriličena su predavanja profesora Marka Sapunara, Drage Marića i novinarke Anite Malenica, koji su svojim izlaganjem govorili o tome što je novinarstvo bilo nekada i kuda ide.

Pročelnik Studija novinarstva Ilija Musa rekao je kako se na samom početku osnivanja Studija novinarstva razmišljalo o najboljim praksama svjetskih sveučilišnih centra koji izučavaju to područje.

- Razvojem programa pokazalo se da je se potrebno prilagoditi studij razvoju medija, društvenim potrebama, a posebno našoj životnoj sredini gdje su tri medijska sustava. Naši studenti i profesori kreirali su određene medijske politike kako bi danas imali studij koji je kvalitetan - istaknuo je Musa.

Dodao je kako su praktični dio nastave osigurali u suradnji s medijskim kućama u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj, te prije svega kroz suradnju s Večernjim listom u okviru kojega izlazi studenski list.

Studij novinarstva razvio je studenski portal i radio Treći, a od 2010. godine djeluje i studentska televizija.

Musa je istaknuo kako danas Studij novinarstva pohađa oko 200 studenata, a po završetku školovanja oni uspijevaju naći posao u medijskim kućama, dok dio njih radi u javnim institucijama, nevladinom sektoru i gospodarstvu.

- Praktični dio posla je bitan, ali spoj teorije i prakse može iznjedriti prave novinare koji će biti na dobrobit svome društvu - zaključio je Musa.

Jedan od utemeljitelja Studija novinarstva, profesor Marko Sapunar kazao je kako novinarstvo postoji od uvijek te da nema kraja novinarstvu sve dok je potrebna informacija i vijesti.

- Dolazak novinarstva u Mostar prije dvadeset i više godina unio je velike promjene. Fakultet novinarstva je odškolovao ne samo novinare, već i dio političara, gospodarstvenika. Studij novinarstva je bio nezamjenjiv i u vremenu nakon rata ovdje on je bio nazočna potreba - istaknuo je Sapunar.

Profesor je podsjetio da je veliku pomoć pri osnivanju Studija novinarstva pružio današnji rektor mostarskog sveučilišta Zoran Tomić.

Naglasio je kako je sretan što dio studenta koji su pohađali Studij novinarstva danas predaju novinarstvo.

Članica vijeća za elektroničke medije u RH, novinarka Anita Malenica rekla je kako ima dosta fakulteta koji obrazuju buduće novinare, dodavši kako je novinarstvo poželjna struka, ali je potplaćena.

- Ne mogu puno suditi o bosanskohercegovačkoj medijskoj sceni. Ono što znam i što bih voljela je da Hrvati u BiH imaju neku platformu na kojoj bi mogli doći više do izražaja. Drago mi je da sam kao novinarka dobila priliku na mostarskom sveučilištu nešto reći, da progovorim o govoru mržnje što je top tema - rekla je Malenica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije