Inovativni pristup nastavi diplomskoga studija fitomedicine Sveučilišta u Mostaru

Studenti u Neumu istraživali štetnike koji uništavaju palme

25.01.2023.
u 18:38

U fokusu posjeta bio je pregled osušenih novozasađenih palmi, simbola svakog primorskog mjesta, pa tako i Neuma. Tijekom pregleda studenti su, uz stručni nadzor profesora, pronašli štetnika koji uzrokuje pojavu suhih listova i izgled biljke kao da je pod stresom suše

U sklopu vježbi iz predmeta "Urbana entomologija" studenti II. godine diplomskoga studija fitomedicine su, u pratnji dekana Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Ivana Ostojića te doc. dr. sc. Mladena Zovke i prof. dr. sc. Aleksandra Mešića posjetili Neum.

U fokusu posjeta bio je pregled osušenih novozasađenih palmi, simbola svakog primorskog mjesta, pa tako i Neuma. Tijekom pregleda studenti su, uz stručni nadzor profesora, pronašli štetnika koji uzrokuje pojavu suhih listova i izgled biljke kao da je pod stresom suše. Nakon identifikacije prikupljenih odraslih oblika i ličinki utvrđeno je kako je riječ o poznatom štetniku palme crvenoj palminoj pipi (lat. Rhynchophorus ferrugineus) iz porodice Dryophthoridae.

Crvena palmina pipa trenutačno je najsnažniji štetnik ukrasnih palmi, a kao jedna od najosjetljivijih pokazala se vrsta kanarska datulja (lat. Phoenix canariensis), vrlo česta i iznimno dekorativna palma na našim rivama. Štetnik obično napada palme mlađe od 20 godina. Odrasla jedinka prouzroči štetu hranjenjem listovima palme. Nakon oplodnje odrasla ženka može položiti između 300 i 500 jaja na novi rast u kruni palme, podnožju mladog lišća ili na otvorenim ranama na biljci.

Kada ličinka izađe iz jaja, ubušuje se u peteljku lista i počinje se hraniti u unutrašnjosti palme, što uzrokuje najveću štetu. Prilikom kukuljenja ličinka napušta stablo i formira čahuru izgrađenu od suhih palminih vlakana u lišću pri dnu stabla.Nakon detaljnog pregleda palmi studenti su prikupili veći broj štetnika kako bi mogli na vježbama u laboratoriju odraditi determinaciju spola.

- Predmet "Urbana entomologija" nama studentima fitomedicine pruža nove spoznaje o entomofauni gradske sredine, o njihovoj biologiji i ekologiji, ali i štetnosti te načinima kontroliranja njihove populacije primjenom suvremenih metoda suzbijanja poput endoterapijske metode - istaknuo je Ivan Mucić, student fitomedicine i predsjednik Studentskoga zbora APTF-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?