Mentalni poremećaji

Stres je ključni uzrok bolesti, poremećaji kreću prije 14. godine

11.10.2017.
u 20:30

U povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja Caritas BiH potiče sve građane, prvenstveno mlade, volontere da udruže svoje glasove kako bi odzvanjali kao jedan i kako bi upozorili na rastuće probleme mentalnog zdravlja u BiH, piše Večernji list BiH. Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), mentalno zdravlje predstavlja dio općeg zdravlja, a ne samo odsustvo mentalne bolesti. Osim sprječavanja bolesti, ono podrazumijeva očuvanje i unaprjeđenje mentalnog zdravlja, te dostizanje punog osobnog potencijala.

Stres ključni uzrok bolesti

Brojni su čimbenici koji utječu na mentalno zdravlje, a prema statistikama: 1 od 4 osobe tijekom života suoči se s problemima u mentalnom zdravlju.
Procjenjuje se kako samo od depresije boluje više od 300 milijuna ljudi na svijetu. Oko 20 posto djece i adolescenata ima neki mentalni poremećaj ili problem. Polovica mentalnih poremećaja počinje prije 14. godine. Procjenjuje se kako je više od 75 posto bolesti prouzrokovano stresom. Mentalni poremećaji nalaze se na drugom mjestu najvećih zdravstvenih problema. Svaka sedma osoba u BiH pati od posttraumatskog stresnog poremećaja. Mentalne bolesti uzimaju sve više maha, a utvrđeno je kako se stope mentalnih bolesti udvostručuju nakon ratnih događaja i drugih katastrofa. Stoga, ne iznenađuje činjenica kako problemi s mentalnim zdravljem predstavljaju jedan od gorućih problema na ovim prostorima.

Međutim, postoje ogromne predrasude i barijere koje odvraćaju osobe da potraže pomoć kada dođe do problema u vezi s mentalnim zdravljem.

Borba protiv stigme

Mreža Caritasa u jugoistočnoj Europi nastoji dati svoj doprinos rješavanju problema s kojim se suočavaju osobe s mentalnom bolešću i poteškoćama mentalnog zdravlja, prvenstveno kroz potporu udrugama i korisničkim organizacijama koje štite i brinu o navedenoj populaciji, provođenjem projekta pod nazivom SOCIETIES - Support Of CSOs In Empowering Technical skills, Inclusion of people with disabilities and Eu standards in South east Europe. Prema načinjenom istraživanju u okviru projekta, najčešći problemi s kojima se suočavaju osobe s mentalnim poteškoćama u BiH su predrasude i stigme, te nedostatno, odnosno onemogućeno zapošljavanje. Kao primarne slabosti sustava javne skrbi o osobama s mentalnim poteškoćama u BiH navode se nedovoljna financijska izdvajanja za područje zaštite mentalnoga zdravlja, te nezadovoljavajući uvjeti u ustanovama. U istraživanju je istaknuto, iako postoje zakoni koji se bave ovim pitanjima, kao da u praksi nisu dovoljno primjenjivani, što onemogućava potpuno uključivanje u društvo ovih ranjivih kategorija. S tim u vezi u sklopu inicijative u idućem razdoblju poseban naglasak bit će stavljen na borbu protiv stigme, prvenstveno kroz pokretanje javne kampanje MOŽE SE DOGODITI SVAKOME, pod sloganom “Mentalna bolest i invaliditet nisu zarazni, ali ravnodušnost je”..•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?