Potpredsjednik FBiH

Stojanović neće dati suglasnost na imenovanje vlade, a pisat će i SIP-u

31.03.2023.
u 12:18

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine danas neće dati suglasnost za imenovanje nove Vlade FBiH, prenosi portal Klix.ba.

Zakonski rok za formiranje vlade je 6. travanj te Igor Stojanović još ima vremena za suglasnost. Međutim, Klix piše da on to danas neće učiniti.

Stojanović će naime pisati liderima SDP-a Nerminu Nikšiću, HDZ-a Draganu Čoviću i NES-a Nerminu Ogreševiću kako bi se obavile dodatne konzultacije u vezi kandidata iz tih partija o kojima ne postoji suglasnost.

To su Sanja Vlaisavljević kao kandidatkinja HDZ-a, Almin Hopovac iz SDP-a, protiv kojeg je podignuta i optužnica te Anela Kljake iz NES-a, kojem se ranije stavljalo na teret da je počinio izborne krađe.

Stojanović će pisati i SIP-u te tražiti službeni stav postoje li bilo kakve zakonske prepreke za imenovanje navedenih osoba.

U SDP-u postoje neslaganja sa prijedlogom da Hopovac bude ministar policije, a kao druga opcija se spominje i Samir Suljagić, koji je ranije bio u opciji za direktora OSA-e.

Ostaje da se vidi kako će čelnici SDP-a, HDZ-a i NES-a reagirati na ovaj stav Stojanovića, jer je Nikšić jučer kazao da moraju neke progutati neke stvari.

Na pitanje zašto je tražio dodatnu provjeru Bradare, on je naveo da je tražio provjeru upravo zbog toga da je predložen čovjek za ministra koji ima tu "hipoteku" zlouporabe u procesu koji će opteretiti vladu svojim prisustvom evidentne korupcije.

"Nažalost, stranka koja ga je prihvatila ne prihvata tu logiku. Mi smo to jasno ukazali. Imamo dva izbora: Da ja blokiram imenovanje Vlade zbog jednog rješenja (Anela Kljake) kada smo došli do kraja ili da progutam to i da to rješavamo u hodu. Partneri misle da trebamo nastaviti u hodu rješavati", poručio je Nikšić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?