ZNATE LI?

Što o vašem zdravlju govore vaše usne?

usne
30.03.2020.
u 18:26

Usne su jedan od najvažnijih barometara našeg tjelesnog i mentalnog zdravlja, tvrdi wellness stručnjakinja i stručnjakinja alternativne medicine iz Los Angelesa Hari Simran Khalsa.

Iako ih se češće povezuje s ljepotom, ona smatra da usne djeluju kao “prozor” u unutarnji rad našeg tijela.

“Gornja usna predstavlja pluća, štitnjaču, srce, želudac, jetru i bubrege, dok je cijela donja usnica odraz crijeva”, napisala je u jednoj od svojih kolumni, prenosi Index.hr. 

Između ostalog, evo što usne mogu otkriti o vašem zdravlju:

Suhe ili ispucale usne

Suhoća usana daje uvid u isti nedostatak vlage u ostatku tijela, a mogu ga uzrokovati i klima, dehidracija, napetost, anksioznost ili strah.

U međuvremenu, zapadnjačka medicina kaže da ispucale usne mogu biti znak različitih alergija.

Ispucale usne

One su često znak anemije zbog nedostatka željeza u organizmu. Ajurvedska medicina tvrdi da ispucale usne mogu biti posljedica bolova, zabrinutosti, suhoće u tijelu ili osjećaja hladnoće.

Diskoloracija ili izblijedjela boja na usnama

Hari Simran kaže da ovo može upućivati na problem s cirkulacijom u ostatku tijela. Ovo se mišljenje zrcali u zapadnoj medicini, koja kaže da kada količina kisika u krvi padne, usne poprime plavičastu nijansu.

Osjećaj peckanja, vruće i crvene usne

U suvremenoj znanosti postoji tvrdnja da se depresija, između ostalog, može prepoznati i kroz simptom gorućih usana, piše Daily Mail. Naime, psihološka neravnoteža uzrokuje senzorno preopterećenje u mozgu, koje se također prenosi na usne.

Slično tome, Hari Simran kaže da goruće emocije poput ljutnje, ljubomore, ogorčenosti, iritacije i nedostatka suosjećajnog mogu imati isti učinak na usne.

Bore na gornjoj usni

Učiteljica joge navodi i fizičke i emocionalne razloge zbog kojih biste mogli početi dobivati bore na gornjoj usni. Neki od uzroka mogu biti pušenje ili fizička napetost, ali i zabrinutost te osjećaj straha.

Podrhtavanje usana

Drhtanje usana obično se smatra znakom problema sa živčanim sustavom kao što su grčevi u mišićima, a Hari Simran kaže da ga mogu uzrokovati i umor, slab živčani sustav, strah, sumnja u sebe i emocionalna napetost.

Kako bi vaše usne bile zdrave, Hari Simran Khalsa savjetuje da:

1. Koristite balzam za usne koji će održati njihovu vlažnost

2. Povećate unos vode

3. Smanjite količinu prerađene hrane i šećera koju jedete

4. Ne grizite, ne ližite i ne gulite usne

5. Udišite kroz nos, a izdišite kroz usta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije