izazovi

Što 2023. godina nosi za radnike; evo s čime će se tvrtke, a s čime zaposlenici hvatati u koštac

posao
Shutterstock
03.12.2022.
u 08:06

Istraživanja i statistike pokazuju da će kućni, udaljeni i hibridni radni aranžmani postati standard - barem za radnike u znanju

Radna mjesta u 2023. bit će raznolikija, raspršenija i više virtualna nego prije. Korporacije, pa čak i manje organizacije naučit će se prilagoditi kako bi zadovoljile promjene očekivanja zaposlenika u jeku postpandemijskog 'novog normalnog', kao i trendove u ponašanju poput velikog otkaza ili, još novijeg, tihog odustajanja.

Kako se mlađe generacije budu priključivale radnoj snazi, a srednje generacije napredovale na seniorske pozicije, donijet će nove vrijednosti. Čini se da će to rezultirati kulturama radnog mjesta koje više prihvaćaju raznolikost i tolerantnije su prema očekivanjima pojedinaca o fleksibilnosti u svom radnom vijeku, piše Forbes.

Istovremeno, čini se da će nove tehnologije uvesti promjene u način na koji se radnici nadziru i prate dok obavljaju svoje dnevne aktivnosti, bilo na daljinu, bilo u centraliziranim okruženjima na radnom mjestu. Upravljanje tom ravnotežom između potrebe za fleksibilnošću i one za odgovornošću bit će ključni izazov s kojim će se radnici i menadžeri suočiti u idućih 12 mjeseci.

Rezultat će nesumnjivo biti radna mjesta i radne kulture vrlo različite od onih prijašnjih. Te se promjene neće dogoditi preko noći, ali ćemo iduće godine vjerojatno vidjeti napredak u tom smjeru.

Evo pregleda nekih od prevladavajućih trendova u 2023. godini:

Istraživanja i statistike pokazuju da će kućni, udaljeni i hibridni radni aranžmani postati standard - barem za radnike u znanju. Tijekom 2022., prema McKinseyju i Ipsosu, 58 posto Amerikanaca imalo je mogućnost rada od kuće barem jedan dan u tjednu, a 38 posto njih općenito nije moralo biti u uredu, prenosi Tportal.hr.

Iako je još relativno rano kada je u pitanju procjena društvenog utjecaja tako velike promjene, inicijalna izvješća sugeriraju da ovakva fleksibilnost dovodi do porasta sreće zaposlenika i veće produktivnosti.

Međutim postoje i izazovi, a vidjet ćemo u 2023. kako se kompanije počinju hvatati u koštac sa sigurnosnim posljedicama široko rasprostranjene radne snage koja se povezuje s korporativnim mrežama pomoću različitih uređaja i protokola.

Rad izvan ureda može dovesti do toga da se zaposlenici osjećaju manje povezanima s ostalim kolegama te da se teško razvijaju i bave kulturama tvrtke. Kao odgovor na to kompanije će morati osigurati da se daljinske i hibridne radne prakse provode na načine koji zadovoljavaju potrebe poslovanja i zaposlenika. Radnici bi se sve više mogli naći u situaciji da trebaju uravnotežiti uštede koje ostvaruju ukidanjem svakodnevnog putovanja na posao s povećanim troškovima energije koji proizlaze iz provođenja više vremena kod kuće.

Budući je vjerojatno to da će radna snaga biti geografski raspršenija, još jedan izazov za poduzeća u 2023. bit će razvoj procesa za praćenje učinkovitosti zaposlenika i standarda bez kršenja privatnosti ili osobnih sloboda.

Softver za praćenje postao je tako brzorastuće tržište. Ključno je to da bi ga, umjesto kontrole da radnici ne zabušavaju, trebalo koristiti da slijede zdrave prakse poput uzimanja odmora i redovitog ustajanja kako bi se kretali.

Povećanje upotrebe takvog softvera s IoT uređajima, onima koji nadziru aktivnosti zaposlenika, izazvalo je pobunu nekih stranaka, kao što je UK TUC. Trgovinski sindikat izjavio je da nadzor radnog mjesta 'izmiče kontroli' te da je potrebno regulirati zaštitu radnika. Jedan sud u Nizozemskoj nedavno je utvrdio da bi zahtijevanje od radnika da drže upaljene kamere za vrijeme rada od kuće moglo kršiti njihova ljudska prava.

Ipak, sa što više osoblja koje radi izvan ureda, poduzeća će nastaviti ulagati u tehnologiju dizajniranu za praćenje i kontrolu njihove aktivnosti 2023. godine. Organizacije koje to ispravno shvate bit će one koje će osigurati da se to provodi na pravedan način, s naglaskom na kvalitetu procjene zaposlenika, a ne na količinu inputa.

Zajednički mrežni radni alati omogućuju metaverzum
Bilo da se radi na daljinu, bilo u centraliziranim uredima, utjecaj metaverzuma vjerojatno će se osjetiti u sve većem broju organizacija u 2023. U poslovnim okruženjima to će poprimiti oblik imerzivnijih suradničkih radnih okruženja. Meta (bivši Facebook) kladi se na svoju platformu Horizon, a ona uključuje radno okruženje poznatije kao Horizon Workrooms.

Nvidia također promovira svoj kolaborativni radni alat Omniverse kao platformu za metaverzum. I Microsoftova platforma Mesh dodaje avatare i mogućnosti mješovite stvarnosti u radno okruženje za suradnju na servisu Microsoft Teams kako bi korisnicima pružila funkcionalnosti slične metaverzumu.

U međuvremenu, platforma za videokonferencije Zoom, koja je imala stratosferski rast korisnika tijekom lockdowna u pandemiji, uvodi trajne funkcionalnosti poput soba za sastanke da bi napravila skok od pružanja jednostavnog komunikacijskog alata do suradničke radne platforme temeljene na metaverzumu.

Jesmo li spremni nositi slušalice s virtualnom stvarnošću kako bismo surađivali i sudjelovali u impresivnijim i zanimljivijim virtualnim sastancima i treninzima, ostaje vidjeti. No aspekti tog novog iskustva, poput avatara i višenamjenskih okruženja, vjerojatno će igrati sve istaknutiju ulogu u našem radu u 2023. godini.

Fleksibilni sati/4-dnevni rad

Uz svakodnevno putovanje na posao, 2023. mogla bi biti godina u kojoj se opraštamo od još jedne dugogodišnje prakse, petodnevnog radnog tjedna. Rad četiri dana tjedno posljednjih godina isproban je u mnogim zemljama, uključujući Veliku Britaniju, Belgiju, Švedsku i Island, a 2023. takvi projekti započet će u SAD-u, Irskoj, Kanadi i Novom Zelandu.

U Velikoj Britaniji 86 posto tvrtki koje sudjeluju u ispitivanju reklo je da je iznimno vjerojatno ili da će vjerojatno razmotriti usvajanje politike trajnog četverodnevnog tjedna. Od zaposlenika se očekuje da zadrže isto radno opterećenje kao i u petodnevnom radnom tjednu u zamjenu za istu plaću. Ukupna količina vremena provedena u radu smanjuje se skraćivanjem neproduktivnih aktivnosti, kako je to dogovoreno između zaposlenika i njihovih nadzornika.

Smanjenje ukupnog broja radnih sati uzbudljiv je eksperiment s potencijalno pozitivnim implikacijama za mentalno i fizičko zdravlje. Iako je malo vjerojatno da će to postati obavezno, sve će se više tražiti zaposlenje u tvrtkama koje nude fleksibilnost kao poticaj, što znači da će one koje to učine moći birati najbolje radnike.

Pored toga, u 2023. vjerojatno ćemo vidjeti više tvrtki koje usvajaju odredbe za fleksibilne sate omogućavajući radnicima da ispune i roditeljske odgovornosti te ostvare mogućnosti obrazovanja. Koristi od preispitivanja konvencionalnog pristupa radu od devet do pet, od ponedjeljka do petka, postaju sve očitije većem broju poslodavaca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?