Drugi mjesec bi trebao biti intenzivniji po oborinama za razliku od siječnja

Stiže promjena vremena, i u bh. nizinama najavljen snijeg

28.01.2022.
u 16:42

"Snježne pahulje moguće su..." tako je nekako glasila prognoza 28. siječnja prije deset godina, te nevjerojatne 2012., kada je cijela zemlja bila okovana snijegom, a u nizinskoj Hercegovini, u kojoj od te veljače ukupno nije palo pola metra snijega, tada ga je bilo čak metar i pol, piše Večernji list BiH.

Regionalna zvijezda iz BiH

- Da je ovakav snijeg došao prije 50 godina, nisam siguran koliko bi nas živih ostalo, ovako, bilo je grijanja na struju, drva za ogrjev, crnog vina pa se preživjelo - priča nam kroz smijeh poznanik iz Gruda dok se podsjećamo na te zanimljive dane. Zvijezda toga vremena postao je profesor geografije, neovisni meteorolog Zoran Zadro koji je sa stranicom "Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna" postao regionalno poznat. Iako je tjednima prije snijega najavljivao ogromne količine snijega, oni "stručniji" meteorolozi iz državnih zavoda i nisu mu previše vjerovali. Rekli bismo, sve dok snijeg nije počeo intenzivnije padati i na jugu zemlje, nitko mu nije davao preveliku pozornost. Danas, 10 godina poslije, izgleda kao tada krajem siječnja. Prohladno, ali ugodno za poslijepodnevnu šetnju na suncu. A kakva će biti veljača, opet smo provjerili kod meteorologa Zadre. - S jakom promjenom vremena koja se očekuje početkom i oko polovine idućeg tjedna snijega će, prema svemu sudeći, biti u većem dijelu Bosne i Hercegovine. Snježnih oborina bit će ponegdje i u zaleđu Dalmacije i osobito sjeveru Hercegovine. Na zapadu, jugu, jugoistoku Hercegovine snježna granica se može spustiti do 400 metara nadmorske visine. Stoga tijekom noći na utorak i tijekom utorka ne smije iznenaditi snijeg čak ponegdje i u ovim područjima uz kišu, a ponegdje moguć i tanji snježni pokrivač. Obilne snježne oborina očekuju gorske dijelove BiH gdje može pasti do pola metra snijega. Čeka nas turbulentan drugi mjesec uz više oborina u odnosu na prvi mjesec, ali tu zimi nije definitivno još kraj - poručio je Zadro.

Biometeorološka prognoza

Snježne oborine najavio je i Bakir Krajinović. - Jučer ujutro su na vrhu Bjelašnice bila 102 cm snježnog pokrivača. Osim na planinama, snijega ima između 1 i 5 cm u gradovima središnje i zapadne Bosne. Od petka promjena i oborine diljem zemlje. Početkom idućeg mjeseca izgledne su snježne oborine koje će zabijeliti i niže nadmorske visine - najavio je Krajinović. Što se biometeorološke prognoze tiče, ona će i dalje biti nepovoljna, a tegobe bi promjenom vremena trebale biti i izraženije kod osjetljive skupine stanovnika. A tek nam dolazi veljača koja ima manje dana od ostalih mjeseci, ali redovito bude najburnija i prevrtljiva...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije