Federalni zavod za zapošljavanje

Stiže 1,5 mil. KM, posao u agraru za 200 obitelji

hrana
22.05.2022.
u 09:27

Uz potporu od ukupno 1,5 milijuna maraka, posao u poljoprivredi trebalo bi pronaći 200 osoba - ovo je srž dvaju novih programa sufinanciranja zapošljavanja i samozapošljavanja u području poljoprivrede koje implementira Federalni zavod za zapošljavanje, a uz vrijedna sredstva koja su dostupna, bit će izvršena potpora u djelatnosti na koju se u današnjim izazovnim vremenima gleda kao na budućnost gospodarskog privređivanja, piše Večernji list BiH. Uzgoj domaće hrane, uz primjenu suvremenijih tehnoloških rješenja, nešto je s čim BiH, a uz već dokazani ekološki koncept koji se ogleda kroz nezagađena tla i vode, može konkurirati na europskim tržištima. Sinergijskim djelovanjem više institucija, uključujući i Federalni zavod za zapošljavanje, u ovoj je godini moguće napraviti pomake koji idu u smjeru tehničko-tehnološkog osposobljavanja što većega broja ljudi koji su vezani uz selo, a koji računaju na takvu vrstu potpora s kojima će proizvodnja hrane postati konkurentna, a što je još važnije isplativa.

Važnost potpore

Ravnateljica Federalnog zavoda zapošljavanja Helena Lončar kazala je za Večernji list kako je cilj pomoći obiteljima u njihovim egzistencijalnim potrebama. - Dakle, želimo da se zaposle, reguliraju svoj status i, pored toga, daje im se financijska podrška kako bi ostali u toj djelatnosti i proizvodili hranu. U ovom trenutku prepoznajemo koliko je važno ulagati u poljoprivredu, odnosno koliko je poljoprivreda važna djelatnost o kojoj svi ovisimo - naglasila je Lončar. Prvi program odnosi se na sufinanciranje samozapošljavanja, a u okviru njega osiguran je 1,1 milijun maraka, a realizira se u cilju samozapošljavanja i zapošljavanja najmanje 150 osoba u novoregistriranim poslovnim subjektima u oblasti poljoprivrede. Ciljna grupa/korisnici sredstava su osobe prijavljene na evidenciju nezaposlenih najmanje dan prije objave programa, bez obzira na stupanj obrazovanja, spol i dob, a koje će po odobravanju sredstava registrirati i održati registriranom poljoprivrednu djelatnost u trajanju od najmanje 24 mjeseca. Po izvršenoj registraciji poljoprivredne djelatnosti, korisnici sredstava mogu dodatno zaposliti nezaposlene osobe na razdoblje od 6, 12 ili 24 mjeseca. Zavod će osobama, kojima se odobre poticajna sredstva, mjesečno refundirati poticajna sredstva u iznosu od 250,00 KM što obuhvaća troškove obveznih doprinosa i ostale troškove poslovanja. U slučaju zapošljavanja nezaposlenih osoba mjesečno će se refundirati i iznos od 330,00 KM, što obuhvaća troškove obveznih doprinosa na i iz plaće, a u slučaja ostatka novčanih sredstava, isti se iznos koristi za isplatu dijela neto plaće zaposlenih u trajanju od 6, 12 ili 24 mjeseca, ovisno o odabranom razdoblju sufinanciranja.

Obrti

Drugi program odnosi se na sufinanciranje zapošljavanja u poljoprivredi, a za realizaciju su predviđena sredstva u iznosu od 400.000,00 KM. Program se realizira u cilju zapošljavanja najmanje 50 osoba s evidencije nezaposlenih u postojećim poslovnim subjektima (obrtima) u oblasti poljoprivrede. Zavod će obrtima, kojima se odobre poticajna sredstva, pri zapošljavanju osobe mjesečno refundirati iznos od 330,00 KM, što obuhvaća troškove obveznih doprinosa na i iz plaće, a u slučaja ostatka novčanih sredstava isti se iznos koristi za isplatu dijela neto plaće zaposlenih u trajanju od 6, 12 ili 24 mjeseca. Programi Zavoda vrijedan su doprinos oporavku tržišta rada u dijelu koji se odnosi na proizvodnju hrane, koja, korak po korak, postaje sve prepoznatljiviji oblik gospodarske djelatnosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?