Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Stigao prvi kontigent kineske donacije u medicinskoj opremi

10. travnja 2020. u 13:46 0 komentara 61 prikaza

Prvi kontigent kineske donacije Bosni i Hercegovini stigao je danas u Sarajevo, kao rezultat Memoranduma o razumijevanju između Kine i BiH o suradnji u oblasti zdravstva i medicine, koji je potpisan prije sedam dana.

Donaciju je ministrici civilnih poslova u Vijeću ministara Ankici Gudeljević predao veleposlanik Narodne republike Kine Ji Ping.

Gudeljević je nakon uručenja naglasila kako joj je izuzetno drago što su poduzeti prvi koraci u suradnji između Kine i BiH u okviru tog memoranduma, posebno što se radi o medicinskoj opremi koja će BiH dobro doći u borbi protiv koronavirusa. 

- Ovo je lijepa i pozitivna gesta Kine, posebno jer smo ovih dana obilježili 25 godina od uspostave diplomatskih odnosa između naših dviju država. Ovo otvara mogućnosti daljnje suradnje, a već sam razgovarala s veleposlanikom Pingom o mogućnostima razmjene iskustava putem videokonferencije između stručnjaka iz BiH koji se bore sa koronavirusom sa kolegama iz Kine koji imaju mnogo iskustva u tom polju. Vjerujem da bi ta razmjena bila od velike koristi za BiH - kazala je Gudeljević. 

Kina je BiH donirala šest respiratora različitih modela i 58.000 maski. Veleposlanik Ping ističe da je ovo "mala pomoć iz daleka ali koja predstavlja veliko prijateljstvo od srca". 

- Ova donacija izražava našu čvrstu podršku bh. građanima u borbi protiv epidemije. Kineski narod neće zaboraviti pomoć međunarodne zajednice kada smo prolazili kroz najteže trenutke u borbi protiv koronavirusa. Kineski narod zna biti zahvalan. Učinit ćemo sve što možemo kako bismo pomogli BiH - kazao je Ping. 

Podsjetio je da je predsjednik Kine Xi Jinping nedavno odgovorio na pismo predsjedavajućeg predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, te konstatirao da je Kina spremna jačati suradnju u borbi protiv pandemije sa svim zemljama, uključujući BiH.


- Možemo biti susjedi usprkos udaljenosti tisućama kilometara, a međusobna pomoć ne poznaje granice - rekao je veleposlanik. 

Dodaje da je kineska vlada nedavno organizirala video konferenciju s ciljem razmjene iskustava u prevenciji i suzbijanju koronavirusa, te otvorila komercijalne kanale za BiH, za uvoz medicinske opreme i materijala.

Istovremeno, kineske lokalne vlade, civilno društvo i kompanije aktivno pripremaju materijalnu pomoć za BiH i ulažu napore u pronalaženju rješenja za prijevoz robe. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.