Poznati demograf upozorava

Šterc: Besmislene proračunske stavke preusmjerite na stimulaciju ostanka

VL
Autor
Željko Andrijanić
29.01.2018.
u 20:00

Demografska situacija u BiH i Hrvatskoj već godinama je izuzetno loša, piše Večernji list BiH. Broj umrlih redovito je veći od broja rođenih, a kao da to nije dovoljno, proteklih godina intenzivirao se i broj odlazaka iz ovih krajeva.

Nevjerojatan prirodni pad

O tom problemu, dramatičnim brojkama vezanim uz veću smrtnost i odlaske, ali i strategiji koju treba primijeniti kako bi se situacija promijenila, razgovarali smo s jednim od najvećih demografskih stručnjaka s ovih prostora, doc. dr. sc. Stjepanom Štercom. Na početku, Šterc savjetuje da se ne koristi pojam “negativan prirodni prirast”, što brojni rade, nego “prirodni pad”. - Prirodni prirast je pozitivno kretanje i on kao pojam ne može biti negativan - govori u početku razgovora profesor Šterc. Iznosi dramatične brojke vezane uz prošlu godinu. - Smanjivanje rodnosti, povećavanje smrtnosti i pojava nevjerojatnog prirodnog pada u Hrvatskoj poprimila je nevjerojatno ozbiljne razmjere i u 2017. godini će u Hrvatskoj biti zabilježen vjerojatno prirodni pad čak 18 tisuća ljudi, a među Hrvatima u BiH vrlo vjerojatno i veći od 3000. Dakle, ako baš hoćete, ukupna hrvatska populacija, koja broji negdje oko 4,400.000 koja uključuje i hrvatsku populaciju u RH i u BiH, imat će na godišnjoj razini vjerojatno oko 22 tisuće prirodni pad i taj trend će se stalno povećavati - govori profesor Šterc. Nažalost, ni u budućnosti neće biti bolja situacija. - Kada smo radili projekcije za RH i BiH, s obzirom na ostale trendove, prirodni pad u hrvatskoj populaciji, sasvim će sigurno u Hrvatskoj prijeći 20 tisuća ljudi, a u BiH se približiti na 5 tisuća za koju godinu. I sad kad vi napravite elementarnu projekciju gubitka ukupnog stanovništva u idućih 5 do 10 godina bez iseljavanja, to su brojke koje moraju uzdrmati svaki ozbiljniji politički sustav i mora se reagirati na to. Tome neće biti kraja jer su obje populacije jako stare, one su ušle u tip dobnog sastava izuzetno duboke starosti i kad se gleda odnos generacija, recimo starijih od 60 godina i mlađih od 19, onda se vidi da je to poprimilo takve odnose da je teško očekivati zaustavljanje prirodnog pada samog po sebi, to mora biti strateški problem obiju zemalja i to mora biti problem koji mora biti u temelju svake gospodarske koncepcije i mora ga se jednostavno ozbiljno shvatiti jer to mirno gledati može samo neprijatelj Hrvata - govori profesor Šterc.

Otvaranje austrijske granice

U novije vrijeme, prema profesoru Štercu, iseljavanje poprima najgori mogući oblik. - To intenzivno iseljavanje, iako je ono bilo stalno i kod Hrvata iz BiH i Hrvata iz RH, u novije je vrijeme poprimilo najgori mogući oblik! Zašto? Zato što iseljava mlado, obrazovano, reproduktivno, biodinamički postojano stanovništvo, iseljavaju cijele obitelji i to više nije privremena emigracija, to postaje trajna emigracija. S obzirom na silinu i privlačnost Europe koja treba godišnje 5 milijuna novih radnika, dok sama Njemačka treba 900 tisuća, to postaje razumljivo. Dakle, to povlačenje radnog kontingenta iz naših krajeva će biti konstanta i ono će biti još veće kad Austrija otvori granice 1. srpnja. Potrebe Europe su velike i to je nešto što se podvlači pod slobodu kretanja, otvorene granice, a zapravo oni nas prazne u interesu svoga gospodarstva i njih nije briga što će biti ovdje. I na to se mora strateški reagirati. Ne možemo mi kao ovce prihvaćati to što donosi i želi Europa jer mi vidimo što se događa s našom populacijom koja je zapravo najveći potencijal svake države i mi ne možemo mirno sjediti, moramo štititi naše strateške interese.

Kako bismo se, između ostalog, zaštitili, mora se shvatiti da je ovo ključna problematika država. Ako je to tako, onda ćete zaviriti u vlastite proračune i vidjeti besmislene stavke u njima koje morate usmjeriti na izravne, između ostalog, poticaje vezane uz reprodukciju stanovništva i za zapošljavanje mladih i njihov ostanak i stimulaciju ostanka na našim prostorima. Ne dogodi li se ništa, a mi samo mirno nastavimo promatrati, nas će jednostavno nestati - zaključuje u razgovoru profesor Šterc.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije