proveli smo jedan dan na terenu

Stari i bolesni u dotrajalim kućama bez uvjeta za život, a sada još i zameteni u snijegu, čekaju pomoć

13.01.2019.
u 10:26

Budući da smo doznali kako su četiri stočarske obitelji na visoravni Kruzi podno planine Cincar zbog snježnih nanosa i veće količine snijega blokirani nekoliko dana dogovorili smo s deminerkom Davorkom Vrgoč i vozačem Stipom Bulićem, timom FUCZ-a, da se, uz odobrenje nadležnih, pokušamo probiti do njih.

Hrana i higijenske potrepštine

Ponijeli smo im i pomoć. Zamolili smo za donaciju djelatnike Crvenog križa Livno. Odmah su izašli u susret, pitali koliko obitelji planiramo obići te osigurali dovoljan broj paketa s namirnicama i higijenskim potrepštinama. Prva postaja bio je Crveni križ. Djelatnik CK Ivan Šuća pomogao nam je pri utovaru paketa, a onda smo od Gorana Čondrića preuzeli pomoć iz ŽU CZ HBŽ-a, čizme i kabanice. Prvo odredište bili su Kruzi. Probijali smo se neraščišćenim makadamom, uključili sve četiri vuče, ali kod najvišeg uspona morali smo odustati. Snijeg i led opasno su nam zanosili vozilo, no, zahvaljujući Stipinoj vještini i iskustvu, sigurno smo se spustili do grada. Sljedeće odredište bili su Donji Kazanci i Đorđe Jolić, povratnik koji živi sam bez ikakvih je primanja, a od, uvjetno rečeno blaga, ima samo pse. Dolaskom dobro mu znanog tima CZ-a iz Livna, zarosile su oči, zahvalio je na pomoći pa se s nama uputio do Crnog Luga, kod supružnika Parojčić.

Nema ceste do kuća

Do njihove kuće nije bilo nikakve ceste, samo netaknuta bjelina kroz koju se terensko vozilo probilo. I tu je susret bio dojmljiv, a mi smo se popeli na kat kuće i uvjerili se u ono što nam je Davorka putem pričala. Budući da je operiran od karcinoma pluća, Boro spava na tijesnom dvosjedu, a Milena na podu na spužvi bez madraca. Kaže da joj nije teško, za sada je zdravlje služi, radi po tuđim kućama i njivama, cijepa i drva po potrebi, pa zaradi ponešto uz malu mirovinu kojom teško podmiri režije i lijekove. Na snijeg je izišla u tenisicama jer nema čizama, tako da su joj ove iz Civilne zaštite dobro došle. Iz susjedne kuće došla je i starica Milka kojoj su paket s hranom odnijeli Davorka i Stipe. Plan je bio obići i četiri obitelji u udaljenim glamočkim selima, no, snijeg i zameteni putovi nisu dopustili te će se iza nedjelje tim FUCZ terenskim vozilom pokušati probiti i do njih, a i do snijegom zametenih stočara na visoravni Kruzi. Svoje putovanje okončali smo u selima donjeg Livanjskog polja, Sajkoviću i Radanovcima. I do njih je bilo teško doći, ali vrijedilo se pomučiti, posebno zbog brata i sestre Pere i Vesne Sokolović, koji u borave u osam m2 “sklepanom” prostoru kroz koji na uglovima prolaze i vjetar i snijeg, a mokra drva, uz obilje dima, daju tek malo topline. Djelatnici ŽU CZ HBŽ i proteklih godina u zimskom razdoblju dostavljali su pomoć ugroženom stanovništvu te će nastaviti i u budućnosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?