veleposlanik Crne Gore u BiH

Stanišić: Raditi na poboljšanju putnih pravaca prema BiH i Crne Gore

15.02.2020.
u 10:31

Nada se da će se ući u izgradnju i rekonstrukciju pruge Nikšić-Čapljina kao i da će se u dogledno vrijeme naći način i postići dogovor da se uspostavi zračni promet Sarajevo-Podgorica, rekao je veleposlanik

Crna Gora i Bosna i Hercegovina imaju najbolje bilateralne odnose u regiji - rekao je u intervjuu za Fenu veleposlanik Crne Gore u BiH Obrad Mišo Stanišić.

- Podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i sve ćemo uraditi da svoja iskustva u euroatlantskim i europskim integracijama prenesemo na najbolji mogući način kako bi našem uvaženom susjedu olakšali put ka punopravnom članstvu u NATO savezu i EU. Isto kao što su Crnu Goru, prenoseći svoja iskustva, pomagale naše prijateljske zemlje u regiji i šire, a posebno Hrvatska i Slovenija na čemu smo im neizmjerno zahvalni - rekao je Stanišić.  

Podsjetio je da je Crna Gora 5. lipnja 2017. godine postala punopravna članica NATO-a, čime je ostvarila jedan od dva značajna vanjskopolitička prioriteta.

- Postavši 29. članica NATO saveza mogu slobodno reći da je to najveći civilizacijski iskorak Crne Gore u njenoj milenijumskoj povjesti. Sasvim je izvjesno da će naša država biti prva naredna punopravna članica EU, obzirom da je dosta poodmakla u pregovaračkom procesu, od 33 pregovaračka poglavlja otvorila je 32, neka privremeno zatvorila i uvjeren sam da će preostalo poglavlje br.8 (konkurencija) uskoro otvoriti - istaknuo je crnogorski veleposlanik. 

Dodao je kako NATO nije samo vojna nego i politička i ekonomska organizacija.

- To je savez suverenih država koje dijele iste vrijednosti. Sigurnosni okvir kakav baštini sjevernoatlantska alijansa je najveća sigurnost država članica da sačuvaju svoj suverenitet i teritorijalni integritet. Benefiti od članstva u NATO su brojni kako sigurnosni tako i ekonomski - smatra Stanišić. 

Osobno mismatra sli da sve republike bivše Jugoslavije trebaju postati članice NATO saveza iz mnogo razloga ali prevashodno da "nam se nikad više svako 30-40 godina povijest ne ponavlja i da nikad više ne ratujemo između sebe".

- Crna Gora nije ušla u NATO da bi bilo s kim ratovala već je postala punopravna članica, između ostalog, da se zalaže da nikad više na ovim prostorima ne bude rata - poručio je crnogorski diplomat.   

Stanišić je ponovno naglasio da Crna Gora i Bosna i Hercegovina imaju odlične bilateralne odnose i za primjer su u regiji pa i šire.

- Nemamo otvorenih pitanja, prvi smo potpisali i ratificirali sporazum o razgraničenju i mnogo toga još - dodao je. 

Međutim, Stanišić smatra da ono što ne korenspondira s tako dobrim odnosima je putna infrastruktura posebno sa bh. strane.

- Iako Crna Gora ulaže napore na poboljšanju putnih pravaca prema Bosni i Hercegovini još toga treba uraditi i na tome ćemo ustrajati. Nadam se da će i sa druge strane, mislim na BiH, doći do značajnijih pomaka u tom pravcu - rekao je crnogorski veleposlanik. 

Posebno ga raduje, dodao je Stanišić, što je u svojim nastupnim posjetama dobio čvrsta uvjeravanja od člana Predsjedništva BiH gospodina Dodika i kompletnog rukovodstva Republike Srpske, kao entiteta u sastavu Bosne i Hercegovine, obzirom da je to u njihovoj nadležnosti, da će se putni pravac Foča-Šćepan Polje početi raditi na proljeće ove godine.

Nada se da će se ući u izgradnju i rekonstrukciju pruge Nikšić-Čapljina kao i da će se u dogledno vrijeme naći način i postići dogovor da se uspostavi zračni promet Sarajevo-Podgorica.

Po riječima Stanišića, razvoj ekonomskih odnosa između Crne Gore i Bosne i Hercegovine ovisi od mnogo faktora.

- Kada su Crna Gora i Bosna i Hercegovina u pitanju može se reći da su ekonomski odnosi zavidni ali da trebaju biti mnogo bolji obzirom da prostora za suradnju ima dosta i da nije iskorišten na pravi način. Istina da su ekonomski odnosi naših zemalja determinirani i uvjetovani lošim prometnim vezama jer bez suvremenih i brzih prometnica nema ni efikasnog protoka ljudi, roba i kapitala - naveo je.   

Govoreći o migrantskoj krizi, koja je postala glavni problem i to veoma ozbiljan, crnogorski veleposlanik smatra da je to i socijalni ali nadasve i sigurnosni izazov.

- Crna Gora i Bosna i Hercegovina su se našle na udaru migracionog vala zadnjih godina što zahtjeva intenzivnu međuresorsku saradnju posebno između ministarstava unutarnjih poslova. Opća je ocjena da je ta suradnja na visokoj razini, ali ima prostora za unapređenje te suradnje i ne samo kada su migracije u pitanju već i zajednička borba protiv prekograničnog kriminala i suradnja u oblasti zaštite i spašavanja - rekao je Stanišić. 

U vezi s aktualnom političkom i sigurnosnom situacijom u Crnoj Gori, on je istaknuo da je ona stabilna bez obzira što se, kako je rekao, navodno zbog nezadovoljstva izglasavanjem zakona o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, organiziraju "vjerska" okupljanja pod dirigentskom palicom crkvenih poglavara Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

- Iza ovih prosvjeda pored Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori stoje i političke nacionalističke strukture unutar, a posebno izvan Crne Gore što je poznato i domaćoj i međunarodnoj javnosti. Opet su se aktivirale nacionalističke ideje, koje su bile samo pritajene, o starim velikodržavnim projektima koji su nezamislivi bez Crne Gore. Najveći pobornik tih ideja je bila i ostala Srpska pravoslavna crkva, koja u Crnoj Gori djeluje od 1920. godine, kada je dekretom ukinuta Crnogorska autokefalna pravoslavna crkva. Pitam Vas da li i gdje na svijetu postoji vjerska zajednica u nekoj državi koja negira tu državu, njenu naciju, jezik i crkvu i njeno povjesno trajanje? Svi dušebrižnici sa strane moraju shvatiti da je Crna Gora građanska, multietnička i multikonfesionalna država. Članica smo NATO saveza i prva naredna članica EU i da smo faktor stabilnosti u regioji - poručio je veleposlanik Crne Gore u BiH. 

Također, Stanišić je poručio da su "Crna Gora i njene institucije spremne sačuvati stabilnost, mir i ustavni poredak i nikad više se neće o njoj i njenoj sudbini odlučivati izvan njenih granica".

- Što se tiče osporavanja člana Predsjedništva BiH gospodina Dodika da predsjednik Crne Gore gospodin Milo Đukanović, kao dokazani i provjereni prijatelj Bosne i Hercegovine, dođe u bilateralni posjet, mislim da je taj ničim izazvani i iznenađujući postupak bacio sjenku na naše prijateljske dobrosusjedske odnose i najviše štete nanio Bosni i Hercegovini - rekao je na kraju intervjua za Fenu veleposlanik Crne Gore u BiH Obrad Mišo Stanišić. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije