Dvije strane istog projekta

Srbija od Turske dobila 830 milijuna eura za cestu prema Sarajevu, BiH na čekanju

25.09.2018.
u 13:00

Ministar prometa i veza Bosne i Hercegovine Ismir Jusko i tajnik Ministarstva Igor Pejić u Beogradu su održali sastanak s izaslanstvom Ministarstva prometa, građevinarstva i infrastrukture Republike Srbije, koje je predvodila ministrica Zorana Mihajlović. Govoreći o trenutačnom statusu i planu realizacije projekta izgradnje autoceste Sarajevo - Beograd, ministrica Mihajlović je informirala kako je Republika Srbija realizirala značajan dio formalno pravnih aktivnosti koje se odnose na dionicu na području Srbije. Ministar Jusko je istaknuo da su unutarnji stavovi BiH usuglašeni dvjema trasama ovog projekta čija je realizacija od strateškog značaja za BiH te da je na posljednjem sastanku u Ankari Republika Turska izrazila apsolutnu potporu realizaciji projekta izgradnje obije trasa, nazivajući to projektom pomirenja.

Pitanje financiranja

U ovom trenutku ključno pitanje za realizaciju ukupnog projekta izgradnje autoceste Sarajevo - Beograd je način financiranja, o kojem će svakako ovisiti brzina daljnjih koraka u realizaciji ovih aktivnosti s bh. strane. - Ministarstvo prometa i veza Bosne i Hercegovine će nastaviti započete aktivnosti koje su intenzivirane sastankom tehničkih razina koji je prethodio ovom sastanku, očekujući u najskorijem roku pripremu i potpis međudržavnoga sporazuma - rekao je ministar Jusko. Zanimljivo je kako je Srbija već realizirala turski kredit za ovu dionicu ceste, i to u iznosu od 830 milijuna eura s fiksnom kamatom od 2,5 posto, dok BiH nije ni blizu ove faze, unatoč navodno “bratskim” odnosima turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana i lidera SDA Bakira Izetbegovića. Kada će BiH riješiti ova pitanja, još nije poznato, ali je činjenica kako je Srbija već počela izgradnju ove ceste. To dovoljno govori kako se stvari odvijaju u BiH i koliko ova zemlja zaostaje za susjedima. Također, ovaj primjer jasno govori kako dobri odnosi Izetbegovića i Erdoğana nisu nikakva prepreka za projekte u susjednim zemljama, iako su odnosi često poremećeni zbog sukoba na nacionalnoj osnovi.

Granični prijelaz

Na beogradskom sastanku je, također, razmatrano pitanje izgradnje zajedničkog graničnog prijelaza na mostu Bratunac - Ljubovija. Ministar Jusko je informirao da je Uprava za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine, nakon odluke Vijeća ministara BiH o izdvajanju 11,5 milijuna maraka, izdvojila i dodatnih 4,5 milijuna KM, čime su stvoreni preduvjeti za objavu natječaja za izbor izvođača. Objava natječaja za izgradnju graničnog prijelaza očekuje se do polovine sljedećeg mjeseca, a nakon njegove objave, procedura izbora izvođača bit će okončana u zakonom propisanim rokovima. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?