Poplave u BiH

“Spavamo u odjeći, kuća nam puca po zidovima”

VL
Autor
Željko Andrijanić
25.03.2018.
u 11:40

Nakon nevjerojatnog ulaska u kalendarsko proljeće, kada je čitavu zemlju zabijelio snijeg, situacija s oborinama barem nakratko se smirila, a počele su rasti i temperature. One dnevne tijekom idućeg tjedna rast će i do 16 Celzijevih stupnjeva na jugu zemlje, dok će u sjevernijim dijelovima ići do +10, no nove oborine koje se očekuju mogle bi donijeti nove probleme s poplavama.

Prema javljanju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, već večeras očekuje se novo naoblačenje s kišom. Kiša je najavljena i za ponedjeljak. Agencija AP javlja da su obilne snježne oborine i veće količine kiše u dijelovima Balkana stvorile niz problema. Tako je u Srbiji zatvoreno Veleposlanstvo SAD-a zbog lošeg vremena, u Hrvatskoj je odsječeno nekoliko mjesta zbog poplava, a u Rumunjskog su obilan snijeg i jak vjetar zatvorili škole u Bukureštu.

U BiH, pak, Unsko-sanska županija najgore je prošla, a obilne kiše mnoge su obitelji ostavile bez krova nad glavom. Uništeni su brojni pomoćni objekti, ceste, mostovi, poljoprivredni usjevi...

Prema brojkama, u Bihaću su poplavljena čak 84 objekta, Cazinu 40, Bosanskoj Krupi 40, Sanskom Mostu 30... Pojedini u USŽ-u stoga kritiziraju premijera Huseina Rošića i zapovjednika Civilne zaštite Muharema Kartala, koji su održali krajem veljače konferenciju za medije gdje su govorili o zaduženjima u slučaju nepogoda i uvjeravali javnost da je sve pod kontrolom, a onda je ponovno došlo do plavljenja više od 200 objekata.

U Prijedoru su nakon poplava veliki problem klizišta. Tako ih se pojavilo čak 13. Gradonačelnik Milenko Đaković sa suradnicima posjetio je klizišta. Prema njegovim riječima, cilj je da se omogući promet, a onda traže rješenja za ostala klizišta. Između dva klizišta u Prijedoru nalazi se kuća Pere Miočinovića s obitelji, koji je istaknuo kako ga je ohrabrio posjet gradonačelnika.

- Žena i ja spavamo odjeveni i kuća je već počela pucati po zidovima. Ne znam od kakvog je materijala, jer je nisam gradio nego kupio, i ne znam što mogu očekivati - rekao je Miočinović.

Ugroženima od poplava pomagati i dalje nastavljaju Oružane snage BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?