Na 1800 metara NV

Spašen ozlijeđeni alpinist koji je ostao zarobljen na Troglavu

08.03.2021.
u 13:29

Stanica GSS Bihać jučer je oko 13.30 sati zaprimila dojavu da je jedan planinar pao prilikom silaska sa vrha Troglava. Radilo se o planinaru koji je doživio ozljede te nije mogao nastaviti silazak i postojala je bojazan da će se smrznuti.

Oformljena je ekipa koja krenula iz Bihaća oko 14.15 sati, dok je druga ekipa već bila na putu iz Mostara.

Snijeg i led

- Oko 16.20 sati prvi je tim bio ispod Troglava i krenuo prema unesrećenima, te smo u međuvremenu saznali da se nalaze na stazi „Meri“. Prilikom ulaska u sami smjer, spasioci se suočili sa snijegom i ledom te je kretanje bilo usporeno. Oko 17.40 sati naišli su na veoma strmi dio na izlasku iz šume te su morali nastaviti kretanje preko stijena - pojasnili su spasioci. 

Teška ruta

- Negdje oko 19. sati pronašli smo unesrećene na nadmorskoj visini od oko 1.800 metara. To su bila dva planinara. Jedan nije bio ozlijeđen, a drugi je imao ozljede desnog ramena i ruke koju nije mogao pomjerati. Ustanovili smo i ozljedu desne noge u predjelu koljena te se nije mogao oslanjati na tu nogu. Tu smo saznali da su bila još dva planinara te da su se vratili nazad prema samom vrhu i da su sišli drugom stazom. Stavili smo ozlijeđenog u nosila „Sced“ te smo ga ga evakuirali – kažu iz GSS-a Bihać.

Spuštanje je trajalo oko četiri sata, a na 1.550 metara pridružila su im se još tri spasioca iz Livna. 

Oko 2. sata ujutro spasioci su bili kod svojih vozila, a u 4.50 ozlijeđeni je predat u Dom zdravlja u Bihać.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije