Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Solarij povećava rizik oboljenja od melanoma za čak 75 posto

Kod gotovo svake desete osobe zabilježene su neke od promjena koje su u određenim fazama i koje bi mogle rezultirati fatalnim ishodom
14. svibnja 2022. u 20:13 0 komentara 105 prikaza

Dolazak sunčanijih dana i posjeti solariju povećavaju rizik oboljenja od melanoma, upozoravaju stručnjaci te pozivaju stanovništvo na preventivne preglede, ali i izbjegavanje pretjeranog izlaganja suncu, kao i korištenja solarija.

Pripremite se za jako sunce

U najvećoj su opasnosti osobe starije od 50 godina, međutim, ova bolest sve učestalije pogađa i mlađu populaciju. Melanom, koji često nazivaju tihim ubojicom, svakako spada u red bolesti novoga doba. Svjetske klimatske promjene, kao i promjene u načinu života, utječu na sve češću pojavu najzloćudnijeg tumora kože. Kancerozne lezije obično se javljaju na dijelovima kože koji su najizloženiji suncu. To su lice, uši, nadlanice i podlaktice. Najučestaliji je kod osoba starijih od 50 godina, ali se može javiti i kod mlađih, navode iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. - Dolaze nam sunčaniji dani. Naglo, intenzivno i izravno izlaganje suncu trebalo bi svakako izbjegavati. Preporučuje se izbjegavanje izravnog izlaganja suncu, posebice između 11 i 16 sati. Zaštitno sredstvo trebalo bi imati visok zaštitni faktor - 15 za odrasle, a 30 i više za djecu te da jednako štiti od UVA i UVB zraka. Trebalo bi ga nanositi pola sata prije izlaska na sunce i nanošenje ponavljati svaka dva do tri sata - ističu iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. - Potrebno je naglasiti kako će sklanjanje pod suncobran na otvorenom prostoru poput plaže, ako se ne primijene dodatne mjere zaštite od sunca, svejedno dovesti do opeklina od reflektirajućih UV zraka. Isto tako, sunčeve zrake u velikom omjeru prodiru kroz oblake te postoji mogućnost opeklina i tijekom proljetno-ljetne naoblake. Odjeća pruža najbolju zaštitu od intenzivnog sunca. Pamučne majice kratkih rukava bolje su od onih bez rukava. Preporučuje se nošenje šešira širokog oboda i polaroidnih sunčanih naočala, kaže dr. spec. Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjela za promociju zdravlja u INZ-u. Opće je pravilo da se koža mora postupno navikavati na sunčeve zrake. Koža koja je postupno i u kontinuitetu tamnjela može podnijeti i do 10 puta više UV zraka od nepreplanule kože. - Borba protiv raka kože počinje u našoj svijesti spoznajom da rizik postoji. Cilj kampanje je osvješćivanje javnosti o karcinomu kože, kao i lakom te besplatnom načinu otkrivanja sumnjivih lezija u najranijem stadiju. Kampanja također ima za cilj edukaciju šire javnosti o opasnostima nepromišljenog ponašanja na suncu, štetnim posljedicama pretjeranog izlaganja UV zračenju na zdravlje, kao i pravilnim načinima zaštite od UV zračenja te važnosti samopregleda madeža, posebice kada se uzme u obzir da je uz pravodobno otkrivanje melanoma izlječivost gotovo 100-postotna - istaknula je dr. Kuduzović. Rezultati statističke obrade do sada prikupljenih podataka pokazuju kako su kod gotovo svake desete osobe zabilježene neke od promjena koje su u određenim fazama i pod određenim utjecajem mogle rezultirati fatalnim ishodom.

Jeste li u rizičnoj skupini

U cijelom svijetu u porastu je i broj slučajeva oboljelih od melanoma, ali i broj smrtnosti od melanoma. Procjenjuje se kako u svijetu godišnje oko 232.000 osoba obole od melanoma i 55.000 osoba umre od tog malignog tumora. Studija Međunarodne agencije za istraživanje raka utvrdila je da izlaganje solariju prije 35. godine života povećava rizik za nastanak melanoma za 75%, a postoji i jaka povezanost između korištenja solarija i nastanka drugih zloćudnih tumora kože. Izrazito visok rizik imaju osobe koje su u djetinjstvu zadobile opekline od sunca te osobe koje povremeno intenzivno izlažu kožu UV zrakama (tijekom treniranja na otvorenom, godišnjih odmora...). 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.