Istočno Sarajevo

SNSD će podržati dogovor HDZ-a i SDA oko Mostara, Dodik lokalnim Srbima obećao ispunjenje zahtjeva

02.07.2020.
u 14:03

SNSD će podržati politički dogovor SDA i HDZ-a oko Mostara, a mostarskim Srbima, koji su iskazivali svoje snažno protivljenje, Milorad Dodik je obećao ispunjenje njihovih zahtjeva kroz već postignuti dogovor, prenosi portal Klix.ba.

Dodik se danas u Istočnom Sarajevu sastao s predstavnicima Koordinacije Srba, koja je ranije govorila kako je dogovor SDA i HDZ-a "degradirajući po ovdašnju srpsku zajednicu", ali su njeni predstavnici ohrabreni od lidera SNSD-a koji im je kazao da će njihovi zahtjevi biti ispoštovani.

U izjavi medijima poslije sastanka Dodik je kazao da će naglasak biti stavljen na popis iz 1991. godine, a da će se tražiti da se osigura ravnopravno sudjelovanje u odlučivanju i predstavnika srpskog naroda vezano za raspolaganje sredstvima i svim izvršnim ovlastima koji imaju gradonačelnik i predstavnik Vijeća, te da se i za predstavnika srpskog naroda nađe adekvatan pristup kako bi mogli, kao konstutitivni narod, na pravi način odlučivati.

Predstavnici Koordinacije Srba Mostara ranije su kazali kako se predloženim rješenjima statuta Grada Mostara na perfidan način srpska zajednica želi isključiti iz raspodjele sredstava kroz ovlaštenja tzv. Povjerenstva gradskih područja, čije osnivanje je predviđeno sporazumom.

"Jedini ispravan način raspodjele sredstava jeste da Gradsko Vijeće Grada Mostara odlučuje o raspodjeli sredstava jer samo tako predstavnici srpskog naroda u Gradskom vijeću mogu koristiti mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa i tako blokirati odluke štetne po interese Srba u Mostaru", stajalo je u njihovom reagovanju 24. lipnja ove godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?