Smanjena lista simptoma dugog covida. Sad ih je samo 12, evo koji su to

01.06.2023.
u 08:44

Nakon što se dugo vremena pokušavalo dokučiti što je to točno dugi covid, nova studija je skratila popis simptoma koji se povezuju s ovim stanjem. Naime, ranije se više od 200 simptoma povezivalo s dugimn covidom, a sada je definirano 12 najčešćih i najdugotrajnijih.

Suradnja istraživača iz SAD-a uzela je podatke o pacijentima iz skupine od gotovo 10.000 ljudi, od kojih je 8.646 prethodno imalo covid-19, a kontrolnu skupinu činilo je 1.118 ispitanika koji nisu imali covid.

Istraživači su ispitali svaku osobu i napravili ponderirani popis najčešće prijavljenih simptoma, ocjenjujući koliko su usko povezani s covidom.

Rezultati su istaknuli 12 najproduktivnijih simptoma povezanih s dugim covidom. To su sljedeći simptomi:

1. gubitak mirisa/okusa

2. slabost nakon napora

3. kronični kašalj

4. moždana magla

5. žeđ

6. palpitacije/ubrzano lupanje srca

7. bol u prsima

8. umor

9. promjene u seksualnoj želji ili sposobnosti

10. vrtoglavica

11. gastrointestinalni simptomi

12. abnormalni pokreti

Studija ima neka ograničenja, kao i sve studije ove vrste. Podatke su ispitanici sami prijavljivali, što ostavlja prostora za netočnosto, no čini se da su rezultati u skladu s prethodnim uobičajenim simptomima o kojima su izvještavali istraživači dugog covida, piše IFL Science. Studija je objavljena u časopisu JAMA.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije