mons. Kiro Stojanov

Skopski biskup Stojanov posjetio Zenicu i Sarajevo

Foto: KT
1/2
20.10.2020.
u 08:49

U župi Svetoga Josipa u Zenici 18. listopada, na Misijsku nedjelju, euharistijsko slavlje predslavio je skopski biskup i strumičko-skopski eparh dr. mons. Kiro Stojanov u koncelebraciji župnika don Davora Topića.

Riječi pozdrava i dobrodošlice izrekao je župnik domaćin pri tome upoznavši vjernike kako je biskup navratio u Zenicu nakon povratka sa svečanosti biskupskog ređenje mons. Milana Stipića u Križevcima u Hrvatskoj, piše Nedjelja.ba. 

U svojoj prigodnoj propovijedi biskup Stojanov je govorio o životu Crkve u Makedoniju kroz njenu povijest u kontekstu Misijske nedjelje ističući ulogu misionara, kao i povezanosti sa Vrhbosanskom nadbiskupijom. Istaknuo je život i djelo misionarke Sv. Majke Terezije koja je rodom iz Skoplja, odakle je krenula u Indiju te ostvarivala svoje zvanje u suradnji s velikim isusovačkim misionarom p. Antom Gabrićem.

Također je izrazio svoju zahvalnost Vrhbosanskoj nadbiskupiji koja je pomagala i danas pomaže Crkvi u Makedoniji. „Veliki doprinos dao je biskup Smiljan Čekada u teškim danima Drugog svjetskog rata i nakon rata. Misionarskim žarom se brinuo za sve ljude u potrebi bez obzira na njihovu vjersku i nacionalnu pripadnost“, kazao je biskup Kiru te dodao:  

„Pastirsku brigu za Crkvu u Makedoniji također je nastavio naš metropolita kardinal Vinko Puljić. Redovito nas posjećuje i hrabri sve nas u našem vjerničkom poslanju. Zahvalan sam kardinalu Vinku kao i cijeloj nadbiskupiji za misijski duh i spremnost Bogu posvećenih koji su pošli u mnoge krajeve svijeta navještati Evanđelje.“

Ohrabrio je prisutne vjernike da svjedoče svoju vjeru i poželio da katoličke obitelji čuvaju poklad vjere i šire je gdje god ih prilike života odvele.  

Na kraju misnoga slavlja župnik Topić zahvalio je biskupu Stojanovu na bratskoj posjeti te kazao kako mu je jedan župljanin kada je čuo da je kao svećenik živio i djelovao u Skopju obećao donijeti monografiju o glavnom gradu Sjeverne Makedonije s fotografijama nakon potresa 1963. Istu je posjedovao župljanin iz Zenice, sada pokojni, koji je kao građevinski inžinjer u to vrijeme dobio za priznanje zbog svoga rada u Skopju. Župnik Topić rado je tu monografiju, koju rijetki imaju, uručio biskupu Stojanovu za biskupijski arhiv.

Istoga dana jutarnju misu u župi predvodio je svećenik Vrhbosanske nadbiskupije, skopski župnik i ravnatelj Caritasa u Makedoniji don Pavo Šekerija koji je došao u pratnji biskupa Stojanova. Također toga dana na župnom groblju Križ misu je predslavio profesor na KBF-u u Sarajevu dr. vlč. Ivan Rako uz suslavlje p. mr. Ante Topića, župnika župe Sv. Ignacija u Sarajevu.

U poslijepodnevnim satima biskup Stojanov, u pratnji don Davora, posjetio je vrhbosanskog nadbiskupa Vinka kard. Puljića u njegovoj rezidenciji u Sarajevu. Pri tome ga je upoznao s aktualnostima u Sjevernoj Makedoniji, s naglaskom na život te mjesne Crkve te mu čestitao obljetnice koje kardinal Vinko proslavlja u ovoj godini. Uz to mu je zaželio vodstvo Duha Svetoga u životu i radu te mu izrekao zahvalu za sve što čini za Crkvu u Sjevernoj Makedoniji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?