pedijatri pojasnili

Školama ponovno hara peta bolest. Evo koji su simptomi i kako je prepoznati

bolest, temperstura
Shutterstock
27.05.2023.
u 08:14

Simptomi pete bolesti obično su blagi i najčešće uključuju povišenu temperaturu, curenje iz nosa, glavobolju i osip

Peta bolest je virusna bolest uzrokovana parvovirusom B19, a najčešće se javlja kod djece predškolske i školske dobi. Ova bolest, koja se u medicinskim krugovima još naziva i infektivni eritem, dobila je takvo ime jer je bila peta na popisu povijesnih klasifikacija uobičajenih bolesti kožnog osipa kod djece, donosi CDC.

Simptomi pete bolesti obično su blagi i najčešće uključuju povišenu temperaturu, curenje iz nosa, glavobolju i osip. Kako objašnjavaju pedijatri, upravo je crveni osip na licu najčešći simptom koji jasno ukazuje na to da bi dijete moglo imati petu bolest, piše Index.hr.

Neka djeca mogu dobiti osip i na drugim mjestima, uglavnom prsima, leđima, stražnjici ili rukpama i nogama. Osip može svrbjeti, osobito na tabanima, i varirati u intenzitetu, a obično nestaje za sedam do 10 dana. U nešto rjeđim slučajevima, kod djece s petom bolešću mogu se pojaviti bolovi i oticanje zglobova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije