poslijeizborno čišćenje u bih

Skidaju se izborni plakati, čiste biračka mjesta, škole dezinficiraju...

20.11.2020.
u 07:45

Izbori su završili, a sad slijedi čišćenje. U svakom smislu riječi. Od ulica, mjesta za plakate, do škola gdje se glasovalo. Većinom su izborni procesi organizirani u osnovnim i srednjim školama u BiH, stoga je već početak tjedna iskorišten za dezinfekciju školskih prostorija, piše Večernji list BiH

U Sarajevskoj županiji, HBŽ-u, SBŽ-u, ZHŽ-u i Posavskoj županiji nastava se dva dana odvijala online. U ZHŽ-u je bio Dan županije, tako da se nastava ionako nije održala, a budući da većina hrvatskih lokalnih zajednica obilježava i Dan HZ Herceg Bosne, i u nekim drugim županijama nastava se preselila online ili je nije biti nikako. U HNŽ-u, osim u Mostaru, ispoštovana je preporuka Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva o sedmodnevnim aktivnostima dezinfekcije škola i odvijanja nastave u online formatu. - Čine se veliki napori da se poduzmu sve potrebne aktivnosti u cilju provođenja preporučenih higijensko-epidemioloških mjera i sprječavanja pojave i širenja virusa i u cilju zaštite života i zdravlja učenika i nastavnika te nenastavnog osoblja koji moraju, nakon okončanja svih izbornih aktivnosti, ući u čiste i potpuno dezinficirane učionice – kazala je pomoćnica ministra u Sektoru za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti Nadija Bandić.

Idućeg tjedna u školu

Kako navode iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, od 16. do 20. studenog ove godine sve osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj čije su prostorije bile korištene kao biračka mjesta za vrijeme lokalnih izbora izvodit će nastavu na daljinu. Tako će djeca u RS-u tek idućeg tjedna u školske klupe. Međutim, nije važno samo dezinficirati učionice, nego provesti i druge mjere kako bi se životne sredine normalizirale i kako nas politički kandidati ne bi gledali sa stabala i stupova uz cestu. Poslije svakih izbora u BiH na ulicama ostaju predizborni i drugi plakati, a neka se lica doslovno slijepe uz prozore oronulih zgrada i tu obitavaju čitavu vječnost. Nažalost, i nakon ovih izbora bit će takvih scena na bh. ulicama. U izjavi za Fenu, iz Komunalnog poduzeća Rad u Sarajevu napominju da su evidentirali stupove, stabla, ograde te trafostanice jer ta mjesta nisu predviđena za oglašavanje, a politički subjekti upravo su ih iskoristili za to.

- Ta evidencija predana je Županijskoj komunalnoj inspekciji koja je to dalje proslijedila prema Središnjem izbornom povjerenstvu, a ono potom općinskim izbornim povjerenstvima na području Sarajevske županije. Kad je u pitanju uklanjanje tog predizbornog materijala, nalozi za njihovo uklanjanje izdaju se političkim subjektima kako bi oni te plakate uklonili s mjesta koja nisu predviđena za oglašavanje - istaknuto je iz ovog poduzeća.

Uništavanje listića

Ako stranke to ne urade, prema važećem zakonu, izriču im se određene kazne, a zakon je jasan u cijeloj FBiH. Također, vlasnici plakata i drugih mjesta za oglašavanje koje su zakupili politički subjekti dužni su ukloniti plakate jer su izbori prošli. Važno je pitanje i što će biti s glasačkim listićima koji su također ogroman materijal, a kojih je, prema ranijim informacijama, otiskano oko sedam milijuna, a tiskanje glasačkih listića iznosilo je oko 800.000 KM.

Sad treba objaviti prve rezultate, a iz SIP-a su poručili strankama da ne traže ponovno brojanje listića dok se ne objave ti rezultati. Kad se završi cjelokupan proces brojanja i ponovnog prebrojavanja, listići će biti uništeni. Izborni materijal uništava se uz napravljeni zapisnik u nazočnosti članova nadležnih povjerenstava i odbora kad za to dođe vrijeme.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?